Magistrát možná prodlouží zkušební zúžení Legerovy

Praha – Diskutabilní zúžení Legerovy ulice v Praze bude možná ještě dalších šest měsíců zkušební. Původně mělo vedení města po půl roce rozhodnout, zda se Legerova opět rozšíří na čtyři pruhy, nebo zůstane navěky třípruhová – zkušební období skončí 20. září. Dopravní výbor magistrátu se nyní vyslovil pro prodloužení zkušebního období na celý rok, kvůli malé účasti ovšem nebyl úsnášeníschopný. Konečný verdikt tak zřejmě padne příští týden. Musí ho vydat magistrátní odbor dopravy na doporučení dopravního výboru.

Prodloužení zkušebního zúžení Legerovy ulice navrhl na dnešním jednání místopředseda dopravního výboru Marcel Rückl (ODS). „Abychom mohli vyhodnotit dopad zúžení magistrály opravdu seriózně,“ vysvětlil Rückl. Jeho názor podpořil i další místopředseda výboru Petr Zajíček (KSČM).

Pro pokračování v experimentu se vyslovil i Vladimír Kadlec z Technické správy komunikací. „Ukazuje se, že by bylo účelné, aby se zkušební období prodloužilo, zejména proto, že by to bylo přes zimní období,“ řekl Kadlec s tím, že by se tak mohly lépe posoudit dopady na životní prostředí.

Zúžení magistrály v Legerově ulici ze čtyř pruhů na tři vyvolalo spory mezi Prahou 2 a Prahou 4. Druhá městská část, v níž Legerova leží, změnu prosadila a je se zúžením spokojená. Radnice Prahy 4, na jejímž území často končí kolona začínající v Legerově ulici, zúžení naopak kritizuje a již několikrát vyzvala k jeho předčasnému ukončení.

Obě městské části si zadaly zpracování odborných studií. Jejich výsledky si ale zástupci radnic vykládají různě.