Lékaři přišili chlapci ruku, kterou mu amputovala sekačka

Praha - Lékaři z vinohradské nemocnice v Praze přišili v noci na dnešek dvouletému chlapci z Husí Lhoty na Mladoboleslavsku znovu ruku, kterou mu ve středu amputovala sekačka v zápěstí. Do dvou týdnů bude podle lékařů možné říci, zda se operace skutečně podařila a chlapec bude mít ruku v pořádku. Případem se zabývá policie, nejprve se k němu ale musejí vyjádřit také soudní znalci. Během léta je to již třetí případ vážného zranění sekačkou.

„Ručičku mu lékaři přišili, vypadá to, že operace se povedla, nicméně to ještě nelze říci definitivně. Přeložili jsme ho po zákroku na dětské akutní resuscitační oddělení ve Fakultní nemocnici Motol, protože my dětské resuscitační oddělení nemáme,“ shrnula mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková.

Zranění chlapce bylo vážné, nebyl však podle záchranářů, kteří ho vrtulníkem dopravili do Motola, v ohrožení života. Těžce zraněného dvouletého hocha naložil otec do auta i s useknutou částí ruky a vydal se do nemocnice. Po celou dobu byl v telefonickém spojení se záchranáři. Domluvil se s nimi, že u obce Sukorady si jeho syna převezme letecká záchranná služba.

Reportáž Richarda Samka a Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Podle záchranářů to ale nebylo šťastné řešení. Mohlo totiž dojít k dalším komplikacím. „Tím, že chlapce transportoval, tak ho vystavil nebezpečí, že by mohl vykrvácet, a za druhé tomu, že by mohlo dojít k nehodě,“ uvedl mluvčí středočeské záchranné služby Petr Mach.

Přesto záchranáři oceňují, že se rodičům podařilo zastavit krvácení a uchovat část amputované ruky. Ve vinohradské nemocnici chlapce operovali tři doktoři. „Operace trvala devět hodin, šlo o replantaci, tedy přišití ruky v oblasti dlaně,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Chlapec se nyní nachází na dětském resuscitačním oddělení ve Fakultní nemocnici Motol.

Podobný případ se přihodil v červenci ve Veltrusích na Mělnicku. Pětiletá holčička tam amputovala sekačkou nohu v kotníku svému dvouletému bratrovi. Sekačku na trávu jí půjčil otec. O týden dřív v Záběštní Lhotě na Přerovsku motorová sekačka vážně zranila tříletého chlapce, jemuž lékaři museli amputovat pravou ruku. Případ z Husí Lhoty už vyšetřuje mladoboleslavská policie, zatím však nikoho neobvinila.

Vydáno pod