Sněmovna bude jednat o ústavně čistém způsobu vyvolání předčasných voleb

Praha - Lídři politických stran začnou dnes ráno jednat o ústavně čistém způsobu vyvolání předčasných voleb. Na schůzce svolané předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem chtějí projednat jednotlivé návrhy ústavní novely, které zazněly v úterý během druhého čtení. Předseda ODS Mirek Topolánek prohlásil, že tyto návrhy ústavně čisté řešení situace umožňují. Podle nich by bylo možné volby uspořádat 6. a 7. listopadu. Původní jednorázový zákon o zkrácení funkčního období dolní komory Parlamentu zrušil ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS). Poslanec Miloš Melčák se ale nechal slyšet, že pro změnu hlasovat nebude a nevylučuje, že ji opět napadne u Ústavního soudu.

Ještě ráno před začátkem sněmovní schůze se u předsedy dolní komory Miloslava Vlčka sejdou předsedové politických stran a poslaneckých klubů. Domlouvat se budou na dalším postupu. V 9:00 pak začne schůze sněmovny. Ve stejnou dobu začne i schůze Senátu. Ten ji ale poté přeruší a počká, až obě schválené novely obdrží.

Poslanci se v zásadě shodují na nutnosti změnit ústavu systémově a rozšířit možnosti jejího rozpuštění. To by nově mělo být možné i souhlasem tří pětin všech poslanců, na jejichž návrh by prezident dolní komoru rozpustil. Diskuse se ale vedou mimo jiné nad tím, zda sněmovna zanikne dnem hlasování, nebo si poslanci podrží své mandáty až do předčasných voleb.

Poslanci se shodují na nutnosti změnit ústavu systémově (zdroj: ČT24)

Případné rozpuštění Poslanecké sněmovny by bylo možné v úterý

„Toto (navržené) řešení není účelovým a násilným zásahem do ústavního pořádku, ale naopak jeho potřebným obecným doplněním, jak ukazuje dlouhodobý vývoj,“ řekl předseda ODS Mirek Topolánek k ústavní novele, kterou budou poslanci projednávat dnes v závěrečném čtení. Podle navržené změny by sněmovnu měl prezident rozpustit na návrh třípětinové většiny všech poslanců.

Miloš Melčák:

„Pokud s mým právníkem shledáme opět závady, které označil Ústavní soud u předchozího zákona, bude důvod tento zákon opět napadnout u Ústavního soudu.“   

„Podle toho, co jsem stihl prostudovat z nálezu Ústavního soudu, si myslím, že tato úprava by měla daleko větší šanci nebýt zpochybněna,“ doplnil místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Novelu ústavy bude po sněmovně ještě muset schválit Senát a podepsat prezident i premiér. Teprve poté budou moci poslanci dolní komoru Parlamentu rozpustit. Zřejmě by tak učinili na mimořádné schůzi, která je naplánována na úterý. Aby bylo možné stihnout termín voleb 6. a 7. listopadu, musel by prezident vyhlásit volby nejpozději příští čtvrtek.

Podle prezidenta Václava Klause ÚS svým rozhodnutím prohloubil politickou krizi v zemi. „Chceme-li se dnes i do budoucna vyhnout podobným situacím, které hrozí chaosem a ohrožují celou společnost, blíží se chvíle, kdy bude nutno přijmout novou ústavní definici pravomocí Ústavního soudu,“ uvedl Klaus.

Fischerův kabinet povede Českou republiku déle, než se čekalo

Premiér Jan Fischer vzal, podle slov jeho mluvčího Romana Proroka, rozhodnutí ÚS na vědomí. Fischerova úřednická vláda nyní povede zemi déle, než se čekalo. Fischer je přitom přesvědčen, že se český Parlament shodne na ústavně konformním řešení, které zemi dovede k předčasným volbám v náhradním termínu.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24
Vydáno pod