Na jihu Moravy začíná tradiční vinobraní

Znojmo/Mikulov (Břeclavsko) - Na jihu Moravy dnes začínají největší svátky vína v regionu - Pálavské vinobraní v Mikulově na Břeclavsku a Znojemské historické vinobraní. Letos poprvé se dvě dříve rivalská města spojila a uspořádala vinobraní společně, loni je dohromady navštívilo kolem 100 000 lidí. Až do loňska bývaly mezi oběma akcemi týdenní rozestupy. Loni se ale oba svátky vína sešly ve stejný termín a pořadatelé se začali obávat vzájemné konkurence. Letos chtěli podobným problémům předejít, a proto obě akce spojili.

Pálavské vinobraní je starší, poprvé se konalo už v roce 1947, a komornější, loni na něj zavítalo 30 000 návštěvníků. Znojemské je asi o dvacet let mladší, může se ale pochlubit více než dvojnásobnou návštěvností.

Vstup Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Na jednu vstupenku se lidé letos dostanou do obou měst, které spojí speciální vlaky. Program zůstává nezměněný, návštěvníci se mohou těšit na hudební i divadelní vystoupení, historické trhy, ale především proudy čerstvého burčáku. Obě vinobraní ale nabízejí také řadu novinek. Ve Znojmě přibude noční turnaj a kromě vína se zde bude degustovat také voda. V Mikulově se zase bude konat první mistrovství ČR v čichání vůní ve víně. Akce potrvají do neděle, podrobný program najdou zájemci na www.vinobrani.cz.

Dopravní omezení budou na jihu Moravy trvat po celý víkend. Centra obou měst jsou uzavřena, dokonce i někteří místní obyvatelé museli svá auta přeparkovat. Na okrajích obou měst jsou záchytná parkoviště, ve Znojmě z nich bude jezdit kyvadlový autobus přímo do centra. V Mikulově budou muset lidé chodit pěšky.