Za tři roky v Česku začnou jezdit moderní regionální vlaky

Trojanovice (Novojičínsko) – Za tři roky by se mohly na kolejích objevit první regionální vlaky nakoupené kraji. Asociace krajů se podle svého místopředsedy Radka Martínka obrátila na šest velkých výrobců regionálních vlaků, v říjnu by měla proběhnout prezentace jejich výrobků. Kraje mají na nákup souprav vyčleněno 245 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun), tj. asi 40 procent celkové ceny. Dalších 60 procent budou muset přinést vybraní dopravci. Dodávka vozidel by se měla uskutečnit v letech 2012–2015.

Současná regionální doprava je podle Martínka nedůstojná a musí se dostat na jinou úroveň. „Vláda schválila dotaci na deset let pro regionální dopravu, tudíž máme v této chvíli nachystány veškeré podklady, aby mohly být vyhlášeny tendry na zakázku, která bude zcela přelomová z hlediska regionální dopravy,“ uvedl Martínek. Nové vlakové soupravy mají být komfortnější než ty, které se dnes objevují na regionálních tratích, mají být  dobře dostupné i pro tělesně postižené nebo seniory.

„Soupravy už tentokrát budou zcela jistě splňovat všechny požadavky, které současné regionální vlaky nesplňují vůbec,“ podotkl Martínek. Nejprve by se podle něj měly objevit na nejfrekventovanějších trasách. „Rozdíl mezi tím, co bude jezdit a co je teď, je skoro bych řekl století,“ doplnil Martínek.

Martínek připomněl, že dopravní obslužnost si objednávají kraje, které nyní musí vybrat jednoho nebo více dopravců, s nimiž sepíší smlouvu o smlouvě budoucí. Na základě této smlouvy pak dopravce požádá o evropské peníze. „Ten, který dá nejlepší podmínky, získá možnost čerpat evropské prostředky a s ním potom kraj uzavře definitivní smlouvu. Na základě toho příslušný dopravce vypíše výběrové řízení na dodání jednotlivých vlaků,“ podotkl Martínek.