Sněmovna může v úterý schválit své rozpuštění, Senát ústavu schválil

Praha - Sněmovna bude moci v úterý schválit své rozpuštění. Senátoři v pátek večer schválil příslušnou změnu ústavy. Prezident ji nemůže vetovat, dostane ji pouze k podpisu. Novela, která nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, má otevřít cestu k novým předčasným volbám, které by měly být v listopadu. Zároveň senátoři schválili i zkrácení lhůt pro předčasné volby do sněmovny v případě jejího rozpuštění. Prezident, který nyní novelu volebního zákona dostane k podpisu, je má vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich konáním. Tedy příští čtvrtek, pokud se mají konat 6. a 7. listopadu.

Ústavně-právní výbor ji horní komoře doporučil přijmout beze změn tak, jak se na tom v pátek odpoledne shodla sněmovna. Schválení novely podpořili všichni přítomní členové výboru až na senátora a bývalého předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. Šéf Senátu Přemysl Sobotka také během rozpravy vyzval všechny přítomné senátory, aby novelu schválili. Nakonec jich pro změnu ústavy hlasovalo 63 ze 74 přítomných.

Ústavní novelu, jejíž původní návrh Senát předložil před třemi lety, sněmovna schválila v souvislosti se čtvrtečním verdiktem Ústavního soudu. Ústavní soudci totiž zrušili jednorázový ústavní zákon o zániku současné sněmovny, na jehož základě se původně měly volby konat 9. a 10 října. Na podobě novely ústavy i volebního zákona se většinově shodli lídři parlamentních stran.

Ústava je nyní novelou doplněna o ustanovení, podle něhož „prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, se kterým vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců“. Senátoři původně navrhovali do ústavy vtělit podmínku, že takovému „samorozpuštění“ sněmovny by musela předcházet demise vlády, tato varianta ale ve sněmovně nenašla dostatečnou podporu. Zároveň je zkrácena na 50 dní lhůta, která určuje rozmezí mezi vyhlášením a konáním voleb.

Vydáno pod