ČSSD nechá pro listopadové volby současné kandidátky

Praha – Kandidátní listiny ČSSD pro původně plánované říjnové volby zůstanou v platnosti také pro volby příští. Po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD to oznámil předseda strany Jiří Paroubek. Stejně jako sociální demokraté i ODS hodlá ponechat stejné kandidátky, které strana připravila pro říjnový termín voleb. Předseda ODS Mirek Topolánek to oznámil už v neděli po jednání výkonné rady ODS. Obě dvě strany zároveň počítají s novým termínem předčasných voleb 6. a 7. listopadu.

Strany po zrušení říjnového termínu voleb nyní chtějí zvolnit předvolební kampaň, aby ji mohly vystupňovat těsně před hlasováním. Jednají proto s poskytovateli reklamy o odložení výlepů a snaží se také odsunout některé kontaktní akce.

Paroubek se pustil do Řápkové a Kočárníka - kritizovali Tvrdíka

Na dnešním brífinku šéf ČSSD také odmítl výroky bývalých členů dozorčí rady Českých aerolinií Ivana Kočárníka a primátorky Chomutova Ivany Řápkové na adresu Paroubkova přítele a volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka. Jsou prý neslušné a skandální. Řápková přitom jako důvod rezignace uvedla útoky politiků ČSSD a odborářů ČSA na management a vedení společnosti. Kočárník i Řápková vidí původ kritické situace firmy, která se dostala do téměř dvoumiliardové ztráty, v chybách předchozího vedení firmy v čele s Tvrdíkem, na jehož popud došlo k předimenzovanému nákupu letadel.

Podle Paroubka je odpovědnost Kočárníka a Řápkové za současnou situaci ČSA nesporná. Oba údajně nečině přihlíželi špatným manažerským krokům současného vedení ČSA i rozprodeji majetku společnosti v rozsahu „prakticky astronomickém“ za podmínek nevýhodných pro stát, uvedl Paroubek.