Přípravy na akci B16 vrcholí. Za dva týdny dorazí papež

Praha – Pod pracovním názvem B16 vrcholí přípravy na příjezd papeže Benedikta XVI. do Česka. Hlava katolické církve navštíví Českou republiku ve dnech 26. až 28. září a zavítá do Prahy, Brna a při příležitosti svátku svatého Václava také do Staré Boleslavi, kde byl český kníže v roce 929 (uvádí se i rok 935) zavražděn. Náklady na papežskou návštěvu se vyšplhají do výše několika desítek milionů korun – spolu se státem se na nich finančně podílí katolická církev i dobrovolníci.

Hlavní mše proběhne v neděli 27. července v Brně na letišti v Tuřanech a zúčastnit by se jí mělo až 100 000 lidí. Jihomoravskou metropoli tak poprvé v historii navštíví hlava katolické církve. Na prostranství u letištní plochy začali dělníci připravovat zázemí, vztyčení baldachýnu nad hlavním pódiem však museli kvůli silnému větru odložit. Plochu už nyní kvůli bezpečnosti papeže a účastníků mše střeží policisté a veřejnost se tam zatím nedostane.

Další velké setkání se odehraje 28. září na Proboštské louce u Staré Boleslavi, kde bude papež sloužit Svatováclavskou mši. Místenku si předem objednalo 35 tisíc lidí, mezi nimi i zájemci z Chile nebo Floridy. V Praze se papež chystá například do malostranského kostela Panny Marie Vítězné známého především díky Pražskému Jezulátku.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a vstup Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Papež nesmí vidět nahé nožky, přejí si organizátoři

Kolem návštěvy je rušno i na Pražském arcibiskupství. To muselo s ohledem na papežův klid přistoupit ke krácení seznamu hostů přihlášených k osobnímu setkání s Benediktem XVI. I papeže provází tajemství všech významných návštěv; není známo, kde bude nocovat, podle tradice by mu však ubytování mělo poskytnout vatikánské velvyslanectví. 

Organizátoři se snaží naplno vyhovět všem potřebám a požadavkům Svatého otce. V Brně se podle přesných vatikánských instrukcí vyrábí potřebný nábytek, zvýšila se také výroba hostií, pekárna z Jesenicka jich vyrobí 150 tisíc. Na papežskou návštěvu se připravují i poutníci - řezbář Ivo Krajíček za papežem zamíří pěšky trasou šestatřiceti kilometrů, aby mu předal vlastnoručně vyrobenou dřevěnou sochu sv. Petra a Pavla.

Na trase papežových cest po republice by podle organizátorů neměly být vidět nevhodné billboardy. Česko se snaží předejít situaci, která nastala v roce 2006 při Benediktově návštěvě Polska. Církev tehdy žádala stáhnout reklamní materiály s odhalenou dívčí nohou.

Zájemci mohou obdržet esemesky Svatého otce

Římskokatolická církev, která platí za konzervativní instituci, využívá k propagaci návštěvy papeže Benedikta XVI. moderní komunikační prostředky. Věřícím nabízí rozesílání textových zpráv s myšlenkami papeže do mobilních telefonů. Každodenní textovou zprávu nabízí biskupství od 5. do 25. září, akce tedy skončí den před příletem papeže. Zprávy prý pomůžou věřícím s duchovní přípravou a „laděním“ před návštěvou Benedikta XVI. Zprovoznila specializované webové stránky a umožňuje posílání elektronických pohlednic.

Vydáno pod