Nevhodný školní nábytek kazí dětem zdraví

Praha – Téměř dva roky je v platnosti vyhláška ministerstva zdravotnictví, podle které mají mít všechny školy nábytek, který neohrožuje zdraví dětí a odpovídá jejich velikosti. Řada škol ho ale kvůli nedostatku peněz nemá a děti si tak často křiví záda na židlích starých přes 25 let. Dokazuje to i průzkum Státního zdravotního ústavu, podle kterého má téměř třetina prvňáků vadné držení těla. Dodržování vyhlášky ministerstvo příliš nehlídá a připravuje raději její novelu.

Vybavení jedné třídy novým nábytkem stojí kolem 50 tisíc. V mnoha školách se proto daří židle vyměnit pouze v několika učebnách. „Musíme postupně třídy obnovovat tak, jak peníze ušetříme,“ říká ředitel jedné z pražských škol Zdeněk Bělecký. A když už se děti nového nábytku dočkají, zdravá záda jim to snad zaručí.

Děti mají křivá záda

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Podle nedávného výzkumu Státního zdravotního ústavu trpí přes 30 % dětí ve věku sedmi let vadným držením těla, jedenáctiletých je ještě více – přibližně 40 %. Významný vliv na tuto situaci má i způsob sezení ve školních lavicích. „Když lavice nebude v pořádku, nebude dítě moci zaujmout správnou pracovní polohu,“ vysvětluje důvody zdravotních problémů dětí Věra Faierajzlová ze Státního zdravotního ústavu.

Hygienici i ministerstvo jsou zatím tolerantní

Hygienici byli zatím ke školám tolerantní a nevhodný nábytek nepostihovali. „Nejdeme cestou žádných sankcí nebo pokut, ale cestou doporučení,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Státní zdravotní ústav tudíž konzultuje své návrhy, jaké židle školám dodávat přímo s výrobci.

Doporučení, jaký je správný nábytek, dostaly i samotné školy. Ministerstvo zdravotnictví teď připravuje novelu vyhlášky, která se mimo jiné týká i školního nábytku. Školy by podle ní měly dostat ještě nějaký čas na vybavení tříd vhodnými lavicemi a židlemi, pak už jim ale hygienici nic neodpustí.

  • Výzkum Státního zdravotního ústavu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110626.jpg
  • Školní lavice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110628.jpg