Za popírání holocaustu dostal publicista Stwora podmínku

Praha - Popírání holocaustu je v České republice trestné od roku 2002. Přesto se soudům nedaří tyto zločiny potrestat a autoři či vydavatelé spravedlnosti stále unikají. Spíše výjimkou je tedy Čechokanaďan Vladimír Stwora, který dostal desetiměsíční podmínku s dvouletým odkladem za to, že na svém webu v roce 2007 zveřejnil článek jiného autora zpochybňující holocaust i čísla jeho obětí. Vydavatel se proti rozhodnutí odvolal, chtěl prý pouze diskutovat o historických událostech.

Text zpochybňující existenci koncentračních táborů i plynových komor přeložil přední český neonacista Erik Sedláček, který byl za podobné trestné činy již dříve souzen. Autor zde také polemizuje nad počtem nacistických obětí – v táborech smrti prý nezemřelo šest, ale čtyři miliony Židů. Soudce tudíž Stworu, který nyní žije v Kanadě, za článek D. Cassidyho s názvem Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta v nepřítomnosti odsoudil.

Stwora chtěl vyvolat diskuzi

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Kauzou se ale přesto bude muset Okresní soud pro Prahu - západ znovu zabývat. Obžalovaný totiž proti rozsudku podal odpor a hlavní líčení by se tak mělo konat do konce tohoto roku. Toho se již Vladimír Stwora údajně zúčastní. Publicista obvinění odmítá, protože text nenapsal, ale pouze vydal. Chtěl tak podle svých slov vyvolat diskuzi o historických událostech druhé světové války.

„Jakkoliv může být obsah toho článku, řekněme, vulgární nebo provokativní, není na posuzování trestnosti, ale tu problematiku by měli zkoumat dle mého názoru historici,“ tvrdí Stworův obhájce Jiří Matzner. O zavražděných však podle historiků není pochyb – jejich počet se pohybuje mezi pěti a šesti miliony.

Myšlenkové zločiny se těžko dokazují

Prokázat popírání holocaustu a další tzv. myšlenkové zločiny je velmi obtížné a ani policie si s tím neví příliš rady. Například autory brožury Osvětim: fakta versus fikce, která se rozšířila i do několika škol, dosud nikdo nedostihnul. Popíračům navíc nahrává fakt, že často své názory publikují ze zahraničí, kde není popírání holocaustu trestné a tuzemské úřady na ně nemohou.