Termín předčasných voleb se přiblížil

Praha - Dneškem začínají platit novely zákonů, které mají umožnit listopadové volby. Konkrétně se jedná o ústavní novelu o rozpuštění Poslanecké sněmovny a související novelu volebního zákona. Koncem týdne obě podepsal prezident a premiér. Už zítra by pak poslanci mohli odhlasovat rozpuštění sněmovny a prezident znovu vypsat předčasné volby, tentokrát na šestý a sedmý listopad.

Dnes začíná platit novela ústavy, kterou ve spěchu minulý pátek schválila sněmovna i senát. Politici zřejmě i nadále setrvají v tempu rychlých legislativních změn. Už zítra by poslanci měli hlasovat o tom, jestli svou komoru rozpustí. Potřebují k tomu 120 z dvou set hlasů. Rozhodnutím by otevřeli cestu k předčasným listopadovým volbám. „Nemyslím, že jde o otázku minut nebo hodin, ale předčasné volby naše země potřebuje,“ komentoval situaci prezident Klaus.

„Tvrdit, že to nebylo rychlé, když dnes to odhlasuje sněmovna, tentýž den to odhlasuje senát, zítra to podepíše prezident, v pondělí to vyjde ve sbírce zákonů a v úterý podle toho už můžeme hlasovat, tak to jsem ještě já nezažil,“ popsal situaci Martin Bursík. Podle některých politiků bylo rychlé nejen přijetí novely, ale i její příprava. Ústavní soud by proto mohl mít další důvod k tomu, aby datum voleb opět odložil. Napadnutí novely u Ústavního soudu zvažují dva poslanci - Miloš Melčák, který s minulou ústavní stížností uspěl, a také Juraj Raninec.

Začíná platit novela ústavy schválená v pátek (zdroj: ČT24)
Vydáno pod