Podsvětí shání kompromitující materiály na šéfa ÚOOZ

Praha – České podsvětí se údajně snaží sehnat kompromitující informace na šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Píše to deník Právo. Sám Šlachta uvádí, že poptávka po materiálech pochází z prostředí organizovaného zločinu. Případ již prošetřuje Inspekce Policie ČR.

„Vím, že na mě shánějí nějaké kompromitující materiály, co jsem kde měl s kým dělat a s kým být. Že snad mám někde jezdit na jachtě s nějakými Albánci nebo něco takového. Že mají být fotografie s nějakými mafiány,“ řekl Právu Šlachta. Šéf ÚOOZ ale všechno popírá. Podle jeho slov na žádné jachtě s Albánci nebyl, čtrnáct dní v kuse na dovolené prý nebyl už sedmnáct let. Je workoholik a dovolenou si nebere.

Podle informací Práva se věcí zabývá i Inspekce Policie ČR a Šlachtu budou chtít její pracovníci kvůli tomu vyslechnout. Mluvčí inspekce Martina Lídlová deníku sdělila, že na Šlachtu žádné trestní oznámení neprošetřují.

Případ Roberta Šlachty není jediným

Podle dvou někdejších ministrů vnitra Františka Bublana a Ivana Langera je shánění podobných materiálů na vedoucí policejní činitele lidmi z podsvětí obvyklá věc. „Bohužel je to normální a podle mě je to důkaz obavy z fungování a práce ÚOOZ a obavy z práce plukovníka Šlachty. Jedna z metod, jak se zbavit někoho, kdo pro ně není pohodlný, je diskreditace,“ vyjádřil se Langer.

Podle Bublana je těžké posoudit, zda jsou podobné aktivity podsvětí tak vážné a zda ty informace o hledání kompromitujících materiálů jsou tak relevantní. Podle jeho slov je to obvyklá metoda, jak lidem zahrozit nebo jim ukázat: Pozor, my taky mámě nějaké možnosti.

Vydáno pod