Rosnerová na videu fackuje jednu z dívek a vulgárně jí nadává

Vyškov - U Okresního soudu ve Vyškově pokračovalo líčení s manželi Rosnerovými, kteří jsou obžalováni z týrání čtyř svěřených dětí. Soudce Karel Menšík dnes nechal promítnout několikaminutový videozáznam, na němž Rosnerová trestá jednu z dívek za to, že se špatně ostříhala. Opakovaně při tom propadá afektu, dítě fackuje a vulgárně mu nadává i kvůli jeho postižení. Dívce také na záznamu hrozí, že ji dá do ústavu. Právě na základě této nahrávky uvalil soudce loni v létě na Rosnerovi měsíční vazbu. Manželé už podle svých slov požádali prezidenta, aby jim odebral vyznamenání, které od něj dostali v prosinci 2005 za vzornou pěstounskou péči.

Rosnerová u soudu sama přiznala, že kdyby viděla podobný záznam z jiné rodiny, žádala by pro matku nejpřísnější trest. „Bylo to zkratové jednání, které se nikdy předtím neopakovalo a nebude se opakovat. Děti to vědí,“ řekla ČT. Dceři se podle svých slov několikrát omluvila a bude se jí omlouvat celý život. Dítě, které opravdu ví, že je milované, podle ní křik rodiče vydrží. „Já jsem se vždycky snažila být perfektní matka, a co se stalo, mě přesvědčilo, že to nejde na sto procent,“ uvedla.

Podle Rosnera se jednalo o jediný výbuch za 27 let pěstounské práce manželů. Psycholožka Renata Musilová však už dřív u soudu řekla, že z chování okolí na výbuch Rosnerové by bylo možné vyvodit, že situace nenastala poprvé. „Co mě překvapilo, byla délka toho afektu, jak nestačil jeden úkon, druhý úkon, pořád se to něčím živilo, to mi přišlo jako závažné,“ popsala.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Soudce odložil případ na neurčito

Při květnovém líčení vypovídali u soudu také znalci, podle kterých si Blažena a Lubomír Rosnerovi naložili příliš velký úkol, když se starali o tolik dětí. Podle posudku mají Rosnerovi své děti rádi a v péči o ně si nepřipouštěli problémy. Počítali ale s tím, že starší děti s mladšími sourozenci postupně pomohou, to se však u postižených dětí nesplnilo. O týrání svěřených dětí otevřeně mluvila jedna ze znalkyň. Při její výpovědi ale vyšlo najevo, že nikdy nedělala posudek na mentálně postižené děti.

Soudce dnes jednání odročil na neurčito, chce totiž nechat vyhotovit další
znalecký posudek. Ten původní vypracovala znalkyně, která ale vážně onemocněla a k soudu se dostavit nemůže. Obhajoba pak odmítla, aby se posudek pouze přečetl. Soudce pak nevyslechl ani další znalkyni, jejíž výpověď před soudem požadovali právě oba obhájci manželů.

Rosnerovi podle obžaloby týrali čtyři z celkem patnáci dětí, které za 26 let své pěstounské dráhy vychovávali. Podle obžaloby dětem nadávali a ponižovali je pro jejich postižení, vyhrožovali bitím a umístěním do ústavu. Dětem způsobili oděrky, hematomy a někdy krvácející rány, které jim pak Rosnerová ošetřovala. U dětí se podle obžaloby rozvinuly psychické potíže, u některých vznikl syndrom týraného dítěte nebo syndrom oběti domácího násilí.

Manželé Rosnerovi
Zdroj: ČT24
Vydáno pod