Reportéři ČT: Strategickou zakázku ČEZu získala podivná firma

Praha – Elektrárenský gigant ČEZ buduje mezisklad vyhořelého jaderného paliva z Temelína. Zakázku na stavbu za miliardu a půl korun od něj získala téměř neznámá firma CEEI ze Slovenska, jejíž jednatel mimo jiné dělal PR pro hvězdy showbyznysu a teď je ve vazbě kvůli tomu, že měl na svého kolegu poslat vymahače. Otazníky také vzbuzuje cena, za kterou se mezisklad pořídí - například v sousedním Německu postavil E.ON srovnatelný mezisklad za necelou miliardu. O případ se zajímala reportérka Jana Klímová z Mladé Fronty Dnes.

Mezisklad vyhořelého jaderného paliva začal ČEZ připravovat krátce po spuštění Temelína, tedy zhruba před šesti lety. Dokonce si nechal udělat i své vlastní plány. V průběhu příprav se ale ukázalo, že mezisklad bude potřeba dříve, proto polostátní gigant vyhlásil v roce 2007 na stavbu skladu veřejnou soutěž. Přihlásil se ale jen jeden zájemce - CEEI.

Původně měla stavba meziskladu vyjít na půl miliardy, konečný účet bude ale třikrát vyšší, přestože sám ČEZ postavil obdobný mezisklad v Dukovanech před deseti lety za čtyři sta milionů korun a E.ON postavil stejný mezisklad v Německu za míň jak miliardu.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Téměř neznámá slovenská společnost CEEI má také neznámého vlastníka, který je navíc registrovaný v Lichtenštejnsku, zemi tajemnému byznysu zaslíbené. Zakázka se podepsala loni v lednu. Později se ale ukázalo, že CEEI sklad postavit nedokáže. ČEZ tedy vypsal nový tendr, aniž by zrušil ten předchozí. Do nového výběrového řízení se přihlásilo pět firem. ČEZ nakonec rozhodl, že bude pokračovat dál s CEEI a ještě ji návdavkem poskytl svůj původní projekt meziskladu, podle nějž byla spočítaná cena na půl miliardy korun. Na něj také byla vydaná řada klíčových povolení. Pokud by to ČEZ neudělal, firma by musela několik let obíhat úřady a žádat nová razítka.

Kdo staví sklad podléhající nejpřísnějším bezpečnostním normám, není vůbec jasné

V době podepsání zakázky byl jednatelem CEEI Martin Peter, který tvrdil, že on a Jiří Kovář, šéf golfového hřiště na Moravě a předseda oblastního sdružení ODS na jižní Moravě, jsou majiteli mateřské firmy v Lichtenštejnsku. Kovář jakýkoliv podíl na firmě odmítá. Problémem jsou ale akcie firmy. Protože jsou na majitele, může být vlastníkem CEEI kdokoliv – tedy ten, kdo má akcii zrovna v ruce. Stát tedy neví, kdo mu strategický mezisklad vlastně staví. A aby toho nebylo málo, oba podnikatelé se nepohodli. Peter si podle Kováře žil nad poměry a firemními penězi si platil soukromé radovánky - což by odpovídalo tomu, že byl i majitelem. Z firmy byl odvolán, podle Petera neoprávněně. Audit CEEI ukázal, že Peter firmu poškodil o sto milionů korun. Společnost proto podala na Petera trestní oznámení a žalobu o náhradu škody. Ten zase kontroval tím, že když mu Kovář nevyplatil jeho vklad ve výši několika desítek milionů korun, najal si na něj vymahače, kteří měli peníze získat násilím. Za to skončil ve vazbě.