Squatterská realitka dává tipy na nevyužité domy

Praha – Squatteři, tedy lidé, kteří obsazují prázdné a zchátralé domy, mají i vlastní realitní agenturu. Se sloganem „Bydlení levněji, než jste si kdy dovedli představit, bydlení pro všechny a zadarmo!“ upozorňuje na nevyužívané objekty v Praze vhodné ke squattování. Mezi nimi je například nádraží Vyšehrad, dům v Křižovnické ulici, ale i právě bývalé Parní lázně na Albertově, které squatteři obsadili o víkendu. Realitka nabízí takzvané mrtvé nemovitosti i v Brně nebo Karlových Varech.

Na adrese Realitka.squat.net jsou fotografie všech objektů s informacemi o vlastníkovi nebo správci.

Dům na Albertově, který squatteři neoprávněně obsadili a dnes si za to už někteří vyslechli tresty, chátrá už víc než patnáct let. Radnice Prahy 2 uložila majiteli, společnosti Korf, už třikrát pokutu ve výši celkem dvě stě tisíc korun. Majitel sice zaplatil, budovu ale neopravil. Jen na území Prahy 2 je minimálně deset podobně zdevastovaných budov, v celém hlavním městě podle odhadu realitních makléřů pak asi dvě stě. Makléř David Černík z Maxima reality se domnívá, že kolem třicet budov koupili jejich investoři před krizí, teď jim ale banka nedala na opravy úvěr.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Za poslední tři roky magistrát vlastníkům zchátralých nevyužívaných budov, které jsou kulturními památkami, uložil pokuty ve výši pět milionů korun. „Výrazně jsme zpřísnili a pokuty teď dáváme na hranici, až přes milion korun,“ uvedl ředitel odboru památkové péče Jan Kněžínek. Někteří vlastníci před úřady projevují zájem o rekonstrukci tím, že jim předkládají různé architektonické studie, k faktické opravě se ale nemají.

Zchátralý objekt v Praze 8 Libni
Zdroj: ČT24
Vydáno pod