Zrušení voleb citelně postihne stranické pokladny

Praha - Zrušení plánovaných předčasných voleb do Poslanecké sněmovny znamená kromě jiných komplikací také citelný zásah do hospodaření kandidujících stran. Některé z nich si na volby musely vzít úvěr a peníze dosud investované do předvolební kampaně by tak zcela propadly. Malé strany už dříve avizovaly, že možná budou chtít po státu finanční kompenzaci. Finanční problémy se nevyhnou ale ani velkým stranám, například ODS si vzala úvěr ve výši 150 milionů korun.

ODS plánovala vydat na předvolební kampaň celkem 230 milionů, ČSSD kolem 200 milionů, ti si ale úvěr nebrali. Komunisté našli ve stranické pokladně 34 milionů, zelení pak pět. Lidovci plánovali utratit kolem 30 milionů, většinu financovali také úvěrem. TOP 09 chtěla vložit do kampaně kolem 30 milionů, částku jí dodali sponzoři.

Menší strany, které se většinou s financemi potýkají hůře, zrušení voleb zasáhne citelněji. Je možné, že budou po státu požadovat finanční kompenzaci za náklady vynaložené na kampaň. Například Strana důstojného života, Dělnická strana či Suverenita už signalizovaly, že se možností takové žaloby zabývají.

ČSSD zatím utratila za předvolební kampaň kolem 70 milionů korun, odhady odborníků ale hovoří o částce víc jak dvojnásobné. Kampaň začali už v červenci, kdežto jejich rival ODS přišel s hlavní kampaní až v září a utratil tak zatím zlomek plánované částky. Komunisté zatím investovali zhruba 15 milionů korun, lidovci podobnou čásku. Náklady zelených se pohybovaly v řádech statisíců, TOP 09 zatím nechce svoje výdaje zveřejnit.