Hotova je další část koridoru Praha-Budějovice

Tábor – Cesta rychlíkem z Českých Budějovic do Prahy by se měla opět o něco zkrátit. Dokončen byl dvanáct kilometrů dlouhý úsek jihočeské části čtvrtého železničního koridoru mezi Doubím a Táborem. Jeho stavba trvala dva a půl roku a stála skoro tři miliardy, z nichž přes polovinu pokryly evropské fondy.

Trať byla zdvoukolejněna a vlaky po ní mohou jezdit až 110kilometrovou rychlostí, soupravy s naklápěcí skříní ještě o 50 km/h rychleji. Nově zrekonstruovaný úsek je také vybaven nejmodernější zabezpečovací technikou. „Bude možné jezdit až 160kilometrovou rychlostí, což zrychlí dojezd mezi Prahou a Českými Budějovicemi,“ potvrdil vedoucí výstavby koridoru Lumír Pyzsko.

V rámci modernizace byly zrekonstruovány železniční stanice v Plané nad Lužnicí a Táboře a zastávka Sezimovo Ústí. Cestující mají k dispozici nová nástupiště s bezbariérovými přístupy, ta jsou vybavena i vodícími liniemi, signálními a varovnými pásy a akustickými majáky pro nevidomé a slabozraké.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Vznikla také zcela nová zastávka Tábor - Čápův Dvůr a při přestavbě kolejiště táborského nádraží byl prodloužen podchod pod stanicí. Ten nyní spojuje dvě městské části. Místo lávky se přes nádraží postavil nový most, na který může veškerá doprava. Přebudoval se i most na nejvytíženější táborské křižovatce Černé mosty.

Čtvrtý železniční koridor je společně s dálnicí D3 a rychlostní komunikací R4 prioritou jižních Čech. Vedení měst a obcí podél trati věří, že se teď alespoň částečně přesune kamionová přeprava ze silnic na koleje. „Je smutné, když projíždíte Planou po E55 a vedle jsou dvě koleje, které zejí téměř prázdnotou,“ poukazuje na situaci například starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek.

V dohledné době ale nelze očekávat, že by se na železnici přesunulo větší množství nákladů, které dnes jezdí po silnici. Koridor totiž zdaleka není hotov, má se tak stát až v roce 2016. Ačkoli České dráhy slibují, že během dalších prací již nebudou výluky na trati z Prahy do Českých Budějovic tak často, zcela se jim nevyhnou.