Nemocniční lékárna v Prostějově nesmí vracet poplatky

Prostějov - Lékárna v prostějovské nemocnici nebude od středy 16. září svým klientům formou darovacích smluv vracet peníze za regulační poplatky. Krajský soud v Ostravě jí to předběžným opatřením zakázal. Zdravotnické zařízení se proti nařízení soudu odvolá, do celého vyřešení věci je ale bude respektovat. Podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Marka Hampla vydal ostravský krajský soud rozhodnutí na návrh jedné z jeho členek.

Krajskou nemocnici v Prostějově, stejně jako zdravotnická zařízení v Přerově a ve Šternberku, má od Olomouckého kraje pronajaty Středomoravská nemocniční z holdingu Agel. Za nevybírání poplatků v lékárně a ve třech nemocnicích už dostala před nedávnem pokutu 150 tisíc od Všeobecné zdravotní pojišťovny a další také od Pojišťovny ministerstva vnitra. Středomoravská nemocniční se proti pokutě odvolala.

Poplatky formou darovacích smluv platí za pacienty prostějovské nemocniční lékárny Olomoucký kraj. V krajských nemocnicích je hradí od února. Vedení hejtmanství, které vzešlo z loňských voleb, pro letošní rok na úhradu regulačních poplatků vyčlenilo 50 milionů korun.

V Moravskoslezském kraji má zákaz už pět lékáren

Proplácení regulačních poplatků ostravský krajský soud předběžným opatřením zakázal i v pěti nemocničních lékárnách v Moravskoslezském kraji - platí v Opavě, Novém Jičíně, Havířově, Třinci a ve Frýdku-Místku. Ve všech případech je vydal na návrh provozovatelky soukromé lékárny a kraj jako jejich zřizovatel se proti němu odvolal.