Zeman uvažuje o návratu - se „Stranou práv občanů“

Praha – Expremiér a bývalý předseda sociálních demokratů Miloš Zeman zvažuje návrat do politiky, a to možná ještě do parlamentních voleb. Ty by mohly proběhnout v červnu příštího roku. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání sdružení Přátelé Miloše Zemana někdejší předseda ČSSD řekl, že uvažuje o založení nové politické strany, pravděpodobně pod názvem Strana práv občanů.

Kdyby taková strana vznikla, ať už do voleb, nebo až po nich, měla by podle Zemana přijít s novým tématem, protože kdyby kopírovala programy jiných stran, byla by zbytečná. Novým tématem by mělo být rozšíření práv občanů, dodal. Tím myslí například posílení preferenčních hlasů při volbách tak, aby o pořadí kandidátů prakticky rozhodovali voliči. Stačí podle něj, že jim strany na kandidátkách dodají čtyřicet lidí na výběr.

Svůj návrat do politiky Zeman v minulosti podmiňoval několika aspekty: zavedením přímé volby prezidenta, zabráněním vzniku velké koalice nebo ještě hlubší hospodářskou krizí v ČR, s níž by si velké strany nedokázaly poradit.

Česká politika podle Zemana? Šaškárna a kocourkov

Současné politické dění Zeman jako občan považuje za „šaškárnu“ a „kocourkov“. Jako politik by zamítl programy obou nejsilnějších stran - ODS i ČSSD. Zavrhl návrhy ODS na daňové úlevy. Vrátil by se prý k daňové progresi. Rovněž zavrhl takzvané šrotovné na automobily a 13. důchod, což navrhuje ČSSD. Šrotovné je podle něj stejný nesmysl, jako kdyby on požadoval klozetovné, protože mu právě montují nový rozhodně ekologičtější záchod.