Topolánek s Klausem dnes proberou politickou krizi

Praha – Na Pražském hradě se dnes sejdou prezident Václav Klaus s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Předmětem jejich jednání bude současná politická situace. Podle občanských demokratů by mělo být spojeno hlasování o takzvaném Janotově balíčku s hlasováním o důvěře vládě Jana Fischera. ODS přitom nechce podpořit rozpočet, pokud se deficit vyšplhá nad 170 miliard korun.

Vedení občanských demokratů také vyzvalo kabinet premiéra Jana Fischera, aby sněmovně co nejdřív předložil rozpočet spolu s návrhy na změny zákonů, které povedou k dalšímu snížení schodku. „Hlasování o důvěře kabinetu by mělo být spojeno s hlasováním o rozpočtu na příští rok,“ vyjádřil se předseda Topolánek.

Právě rozpočet je teď pro politické strany tématem číslo jedna. Dosáhnout všeobecné shody ale nebude jednoduché. „Podle návrhu ČSSD, který ve své podstatě na výdajové straně nedělá nic, naopak ty výdaje navyšuje, se tam dospět nedá. Já myslím, že teď je balon na straně ČSSD, kde tedy ty úspory chce najít,“ vysvětlil ekonomický expert Martin Kocourek.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

V případě, že se volby nestihnou dříve než na jaře, je i podle prezidenta Klause nutné posílit mandát úřednické vlády. Současný kabinet ale zřejmě nepodpoří lidovci. V televizi Prima to řekl jejich předseda Cyril Svoboda. Důvodem je podle něj fakt, že úřednická vláda má podporu ODS, ČSSD a Strany zelených, a tedy dostatečný počet hlasů.