V Chebu a Karlových Varech se připojili k týdnu mobility, MHD bude zadarmo

Karlovy Vary/Cheb/Praha - Také města v Karlovarském kraji podpoří Evropský týden mobility dopravou v MHD zdarma, částečným uzavřením silnic a akcemi pro cyklisty. Akce má propagovat ekologické formy dopravy a čistší ovzduší ve městech. Zadarmo se bude jezdit v MHD v Chebu v pátek a v Karlových Varech v úterý. Evropský týden mobility potrvá do 22. září. I Praha chystá na týden mobility řadu akcí. Patří mezi ně zřízení bezplatné opravny kol, kterou se sdružením cyklistů otvírají pražští squatteři. Na pondělí 21. září zase připravil ROPID tzv. Den Eska, kdy budou městem jezdit vlaky po Novém spojení. V Brně připravili na pátek akci nazvanou Šalinění.

V Karlových Varech se připojili k týdnu mobility

V Karlových Varech akce k týdnu mobility začaly už dnes Dnem s městskou policií, na čtvrtek je připravena soutěž na téma ekologie, udržitelného rozvoje a změn klimatu pro střední školy v pátek pak bude zábavné dopoledne pro mateřské školy. Vyvrcholením bude úterní Evropský den bez aut pod heslem Ve městě bez mého auta, kdy bude po celý den MHD zdarma, také budou vyhrazeny oblasti ve městě jen pro chodce, cyklisty a veřejnou dopravu. Děti z mateřských škol budou malovat na chodníky. Vybrané prodejny pro cyklistiku nabídnou v tento den slevy 30 procent, uvedl garant projektu K. Vary - zdravé město Pavel Žlebek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

V Chebu bude MHD zdarma

Městská hromadná doprava bude zdarma v pátek i v Chebu. Bezplatná veřejná doprava má přimět lidi, aby ji více využívali na úkor jízdy v osobních autech. „Jeden den MHD zdarma přijde město na asi 25 000 až 30 000 korun,“ řekla mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

V Sokolově zve radnice občany města na cyklovýlet

„Vyrazíme od městského úřadu přes Michal, Staré Sedlo a Královské Poříčí zpět k sokolovskému koupališti, kde bude opékání buřtů, živá kapela a večer lampionový průvod,“ popsala Věra Tomsová ze sokolovské radnice. Navíc bude v pátek uzavřeno parkoviště u radnice, aby i sami úředníci přišli do práce raději pěšky.

Praha – představí se cyklostezky, MHD a vlaky

Squatteři z Truhlářské ulice uvolnili část dvora pro dílnu, ve které se budou zdarma opravovat jízdní kola. Na úvod týdne mobility byla otevřena osmisetmetrová cyklostezka ve Vinohradské ulici. V sobotu bude týden mobility pokračovat dnem otevřených dveří Dopravního podniku hlavního města Prahy. Bude možné navštívit depo metra a autobusové garáže na Kačerově, depo metra na Zličíně a volný vstup bude i do muzea MHD ve střešovické vozovně.

Na neděli chystá Praha Den bez aut. Uzavřeno pro auta, ale i pro tramvaje bude Smetanovo nábřeží, auta budou odkázána na levý vltavský břeh. Auta nebudou jezdit také mezi náměstím I. P. Pavlova a náměstím Míru.

Další velkou akcí pražské části Evropského týdne mobility bude pondělní Den Eska. Vlaky tak budou ve dvouhodinovém intervalu jezdit po trase Masarykovo nádraží – Holešovice – hlavní nádraží – Libeň – Běchovice – Libeň – Masarykovo nádraží. Cestující se tak svezou po všech částech Nového spojení a možná zjistí, že vlaky by mohly být zajímavou alternativou i pro cestující centrem města.

Brno – závod MHD

Moravská metropole připravila na pátek akci nazvanou Šalinění. Půjde o závod městskou hromadnou dopravou, body budou účastníci dostávat za projeté linky jihomoravského IDS. V sobotu se otevřou některé silnice určené výhradně pro auta in-line bruslařům. Na neděli připravil magistrát cyklistickou akci Do kostela na kole.

K Evropskému týdnu mobility, respektive Dnu bez aut se připojí desítky dalších měst a obcí, z krajských měst se akcí nezúčastní pouze Ostrava a Olomouc.