Do Prahy se vrátily policejní passaty

Praha - Do pražských ulic se v těchto dnech opět vrátily policejní passaty. Jejich osádky budou po nějakou dobu dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu řidiči osobních, ale i nákladních vozidel. Situace v dopravě na území metropole není stále uspokojivá, proto dopravní policisté vytypovali nejrizikovější komunikace, kde zejména vlivem nepřiměřené rychlosti dochází k nejčastějším dopravním nehodám. Hlídky v silných vozech se proto zaměří na neukázněné řidiče, kteří zejména nedodržují stanovenou rychlost a způsob jízdy, informovala o tom na webu mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. Za první noc hlídky odhalily 47 dopravních přestupků a uložily za ně pokuty v celkové výši 65 000 korun.

Celkem šest rychlých policejních passatů se začalo pohybovat po metropoli již ze středy na čtvrtek. Nejčastějším prohřeškem zastavených řidičů byla během první noci tradičně nepřiměřená rychlost, a to ve 40 případech. Nejvyšší rychlost 182 km/h naměřili policisté u motocyklu, další řidič auta jel 145 km/h tam, kde měl jet 80 km/h. Našel se i jeden řidič, co jel na padesátce rychlostí 107 km/h. Mezi další přestupky patřil nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti nebo nevyhovující technický stav vozidla. V jednom případě policisté přistihli řidiče s alkoholem za volantem, doplnila Miklíková.

Vozy Volkswagen Passat R36 mají výkon 220 kilowattů, maximální rychlost 250 kilometrů za hodinu je omezena elektronicky. Šestiválcový motor má objem 3,6 litru. Auta jsou v civilním provedení a všechny policejní úpravy jsou skryté.

Přestupky policisté odhalili i u řidičů nákladních vozidel. U pěti z nich byl zjištěn nevyhovující technický stav, za což jim byly uloženy pokuty ve výši 3 200 korun. „Čtyřem řidičům byla nařízena kauce v celkové výši 75 000 korun, dva řidiči porušili zákon o silniční dopravě a jednoho řidiče policisté oznámili na příslušný úřad do dalšího správního řízení za to, že vezl nadměrný náklad,“ uvedla Miklíková. S policejními passaty se budou řidiči setkávat i v následujících dnech.