Frankfurtský autosalon se otevřel pro veřejnost

Frankfurt nad Mohanem - Pro veřejnost se dnes otevřel 63. mezinárodní autosalon IAA ve Frankfurtu nad Mohanem. Na výstavě je k vidění více než stovka světových premiér, z toho 55 od německých výrobců. Už novinářské dny před oficiálním zahájením naznačily, že letošní autosalon se vyznačuje nebývale pestrou přehlídkou futuristických konceptů alternativních pohonů. Auta se zástrčkami na „tankování“ elektřiny nebo s hybridními pohony představily téměř všechny významné automobilky včetně německých.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ve své řeči pochválila svou vládu za stimulační opatření, která pomohla překonat krizi automobilového průmyslu, a zdůraznila význam vývoje ekologických pohonů, které stojí v centru pozornosti letošního veletrhu, který potrvá až do příští neděle.

„Považujeme se za vůdce světového trhu v inovativních technologiích,“ prohlásil dnes ve Frankfurtu šéf německého svazu automobilového průmyslu (VDA) Matthias Wissmann. Německá vláda chce od roku 2012 intenzivně podporovat prodej elektromobilů.

Mezi magnety veletrhu patří elektrovozy od Volkswagenu nebo BMW, ale také prototyp elektrického vozítka Trabant nT. Ten by od roku 2012 mohl navázat na zašlou slávu východoněmeckého Trabanta, jenž se vyznačoval hlučným a neekologickým dvoutaktním motorem. Trabant nT je na rozdíl od svého předchůdce, který byl pro svůj dvoutaktní motor synonymem zápachu a hluku, vybaven tichým elektromotorem o výkonu 47 kilowattů. Ten vozu umožňuje dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu.

Hybridním vozům se věnují expozice několika automobilek. Vedle tradičních, jako je Toyota nebo Honda, představí hybridní vozy i BMW, Mercedes nebo Peugeot, který bude prezentovat koncept kombinace dieselového a elektrického agregátu.

Škoda Auto ve Frankfurtu představuje nový model Superb v provedení Combi, který se má začít prodávat ještě letos. U vozu jsou novinkou elektricky ovládané páté dveře. Zcela nový je i koncept osvětlení zavazadlového prostoru v pátých dveřích. U Superbu Combi je také bezklíčový přístup KESSY a dvojité panoramatické střešní okno se zatmavovací clonou.

Merkelová dnes k rozvoji „elektromobility“ poznamenala, že je na mezinárodní úrovni třeba sladit normy pro elektrické napájení. Největší výzvou je podle ní právě vývoj baterií pro elektromobily.

Experti upozorňují, že ještě mnoho let budou hrát jednoznačně prim spalovací motory a vývojáři by se měli především zaměřit na jejich další modernizaci. Také deník Die Welt poznamenal, že ještě nikdy nebylo na autosalonu k vidění tolik průlomových novinek pohromadě, takže vzniká klamný dojem, jako by se už zítra začalo jezdit na elektřinu. To podle listu neplatí každopádně pro hromadnou motorizaci příštích 20, 30 let.

Kancléřka Merkelová dnes mimo jiné navštívila expozici automobilky Opel, který americká společnost General Motors po mohutném lobbování ze strany německé vlády prodává kanadsko-rakouskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Merkelová upozornila, že před Oplem je ještě obtížná cesta, ale podle ní bylo správné dát této součásti dějin německého průmyslu šanci udržet se na trhu.

Kvůli krizi je letošní autosalon ve Frankfurtu skromnější. Z 30 zemí se přihlásilo 781 vystavovatelů, o 28 procent méně než v roce 2007. Největší podzimní autosalon se každý rok pravidelně střídá s pařížskou přehlídkou.