Kohout navrhl Američanům vyslání českého vědce do vesmíru

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout navrhl Američanům, aby vyslali českého vědce v americkém raketoplánu na mezinárodní kosmickou stanici nebo například zřídili ve střední Evropě pobočku známé vojenské akademie West Point. Kohout, který byl hostem pořadu ČT Události, komentáře, dále dodal, že své nápady prý dnes sdělil členům americké delegace, která v Praze objasňovala, proč USA upouštějí od vybudování prvků protiraketového štítu v České republice a v Polsku.

Kohout si nemyslí, že by Američané ztráceli zájem o středoevropský prostor. Při dnešních jednáních ale prý hovořili také o tom, jak reagovat právě i na podobný pocit, který by mohl vznikat z toho, že radar v Česku nebude. Kromě pokračování již dříve dohodnuté vědecko-technické a vojenské spolupráce by podle šéfa české diplomacie mohly vzniknout výše uvedené nebo jiné nové projekty. 

Členové americké delegace podle něj jeho nápad zaregistrovali. „Předpokládám, že se k němu vrátí. Já bych byl rád, aby skutečně jaksi do toho vyprázdněného prostoru, který tu teď zůstává, jsme vnesli nějaké konkrétní projekty,“ uvedl. 

„Já jsem americké delegaci navrhl dvě takové konkrétní věci. Jednou z nich by mohla být vlastně pobočka West Pointu ve střední Evropě … pro členské země NATO ze střední Evropy právě i z těch nových členských zemí z Balkánu, a tou druhou iniciativou nebo nápadem, který jsem jim navrhl, by mohlo být vyslání českého vědce na americkém raketoplánu na mezinárodní kosmickou stanici,“ řekl v ČT. Prvním a dosud jediným českým kosmonautem je Vladimír Remek. 

Schwarzenberg: Doba, kdy byl astronaut senzace, je dávno za námi

Kohoutův předchůdce Karel Schwarzenberg cestu Čecha do kosmu za prioritní nepovažuje. „Jestli poletí nějaký náš astronaut do vesmíru, to je pro mě poněkud vzdálená myšlenka. Doba, kdy byl astronaut senzace a důkaz národní prestiže, je několik desetiletí za námi,“ řekl v Interview ČT24 Karel Schwarzenberg. Podle něj by bylo lepší, kdyby Spojené státy v Česku zřídili pobočku některé ze svých prestižních vojenských škol, jako např. West point.

Vydáno pod