Praha 4 nesouhlasí s pokračováním omezení v Legerově ulici

Praha - Zastupitelé Prahy 4 nesouhlasí s prodloužením dopravních omezení v Legerově ulici. Magistrála se tam v polovině března na žádost Prahy 2 zúžila ze čtyř na tři pruhy. Pražský magistrátní odbor dopravy chce toto omezení nově ponechat ještě půl roku. Místostarosta čtvrté městské části s krokem nesouhlasí a spolu se zastupiteli požaduje okamžité rozšíření magistrály. O prodloužení současného stavu ho prý nikdo neinformoval. Obě městské části si nechaly vypracovat studie o dopadu zúžení severojižní magistrály, jejich výsledky ale hodnotí opačně.

„Jsme opravdu rozhořčeni z toho, co se stalo bez našeho vědomí,“ řekl místostarosta Martin Hudec (ODS). Magistrát podle něj sliboval, že se opatření prodlouží o měsíc, aby mohly být dopracovány studie o jeho dopadech. Odbor dopravy ale v pátek rozhodl o zúžení magistrály o další půlrok.

„Vytěsnění vozidel z rychlostních komunikací do jednoproudých může být pro dopravu opravdu smrtelné, protože se zastaví,“ uvedl před časem Hudec.

O omezení provozu v Legerově ulici požádala Praha 2, které se nelíbí, že Legerova ulice dlouhodobě patří kvůli magistrále k územím s nejhorším životním prostředím v republice. „Prodlouží se to, aby se zjistil vliv na životní prostředí v zimních měsících,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Iniciativa Prahy 2 se sousední čtvrté městské části nelíbí od počátku. Zúžení podle ní zhoršilo životní podmínky v Praze 4, protože automobily kvůli hůře průjezdné magistrále využívají objízdné trasy na jejím území.

Čtvrtá městská část proto dnes přešla do útoku a schválila usnesení, že zastupitelstvo „trvá na neprodleném ukončení dopravního experimentu v ulici Legerova“ a požaduje návrat původního stavu.

Vedení druhé městské části nesouhlasí, že by opatření situaci v sousední čtvrti zhoršilo. Podle zástupce starostky Prahy 2 Václava Vondráška (ODS) si za potíže mohou v Praze 4 sami, protože staví kolem magistrály nová obchodní a kancelářská centra, která přilákala více motoristů.

S tím souhlasí i zastupitel a zároveň radní hlavního města Petr Štěpánek. „Hlavním důvodem nárůstu dopravy v Praze 4 je nekoncepční a chaotické vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení pro naddimenzované administrativní budovy a výškové stavby v rozporu s doporučením UNESCO,“ uvedl.

Praha 4 chce, aby se s radnicí obyvatelé dotčených lokalit podělili o své zkušenosti s uzavřením části Legerovy ulice. Proto už před časem zřídila e-mailovou adresu legerova@praha4.cz, na kterou mohou lidé psát své poznatky a připomínky.

Plánované zúžení pražské magistrály v Legerově ulici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod