Stanice Střížkov obdržela mezinárodní cenu

Praha - Mezinárodní cenu za vzhled obdržela stanice pražského metra Střížkov. Mezinárodní porota ocenila nejen tvar stanice připomínající velrybu, ale také vhodnou kombinaci skla a oceli, uvedl Marek Janda, tajemník České asociace ocelových konstrukcí. Stanice metra, kterou navrhl architekt Patrik Kotas, se tak dostala do společnosti takových staveb jako je například koncertní hala v Kodani, Evropský soudní dvůr v Lucemburku nebo centrální kurt ve Wimbledonu. Stanice Střížkov byla společně se zastávkami Prosek a Letňany otevřena loni v květnu.

Cenu udílí Evropská asociace ocelových konstrukcí, která každé dva roky oceňuje významné stavby z oblasti ocelových konstrukcí, letos ji dostalo celkem 19 staveb. Hlavním posláním soutěže je podle Jandy zviditelnění a celková propagace staveb z oceli. „Oceněné projekty jsou posuzovány dle jejich přínosu pro obor ocelových konstrukcí, tedy nezávisle na jejich velikosti, původu, množství použité oceli či jiných podobných kritériích,“ dodal. 

V předchozích ročnících soutěže bylo již oceněno několik českých staveb, například O2 Arena, dříve Sazka Arena v Praze, Mariánský most v Ústí nad Labem, lávka pro pěší přes dálnici D8 s názvem Kočičí oči nebo budova Jihomoravské plynárenské v Brně.