Squatteři obsadili dům, ale jen jako

Praha - Squatteři si dnes v Praze hráli na obsazení domu. Ve Stromovce si připravili z kartonů od krabic makety domů, které musela čtyřčlenná družstva uhájit před „policií“. Za úkol také měli ve svěřeném domě pořádat například kulturní akce. V sobotu pak centrem Prahy projde karnevalový průvod, který chce podpořit tak zvaně nepřizpůsobivé, mezi které organizátoři počítají i squattery.

Těch se dnes sešlo ve Stromovce asi 50. „Probíhá tu klasická bojová hra, jak to známe ze škol v přírodě nebo ze skauta, která se jmenuje Obsaď a žij. Obsazovat se bude imaginární dům,“ řekl jeden z účastníků Štěpán Mareček. Snahu udržet a zvelebit dům měli za úkol narušovat účastníci, kteří hráli policii.

Dnešní squatterská bojová hra se konala v rámci Týdne nepřizpůsobivosti, který začal v sobotu obsazením prázdného domu na Albertově squattery. Při následných střetech s policií bylo zadrženo asi sto lidí.

Sobotní karneval startuje na Těšnově

Týden nepřizpůsobivosti skončí v sobotu velkým karnevalovým průvodem. Letos se koná již jeho šestý ročník, tentokrát účastníci začnou na Těšnově, protože radnice Prahy 7 podle organizátorů zakázala vjezd automobilů na Štvanici. Z Těšnova účastníci průvodu vyrazí přes Pařížskou ulici na Staroměstské náměstí, na Těšnov se vrátí zpět přes ulici Na Poříčí. „Stejně jako loni se můžete těšit na rej masek, alegorické vozy, koncertní stage i soundsystémový doprovod,“ lákají příznivce pořadatelé.

Loňský ročník karnevalu doprovázela omezení z magistrátu, který zakázal první trasu průvodu, odůvodnil to obavami z dopravních potíží a z toho, že se protest promění v pouliční party. Organizátoři proto zvolili jiný směr. Proti rozhodnutí magistrátu se ale odvolali, soud jim poté v dubnu dal zapravdu a magistrátní výnos zrušil. Pořadatelé doufají, že v sobotu do ulic vyjde až tři tisíce lidí, tedy stejně, kolik na karneval přišlo loni.