Schwarzenberg: Neratifikování smluv o radaru oslabilo naši pozici

Praha – Předseda strany TOP 09 a někdejší ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v Interview ČT24 řekl, že za koncem radaru v Čechách stojí také skutečnost, že Parlament ČR neratifikoval česko-americké smlouvy. Českou pozici to podle bývalého šéfa tuzemské diplomacie zásadně oslabilo. Podle Schwarzenberga by se měla česká diplomacie poté, co Američané zrušili plány na výstavbu radaru na českém území, více soustředit na upevňování vazeb s partnery z Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Musíme jasně říci, že jsme smlouvu neratifikovali, což naši pozici zásadně oslabilo,“ řekl Schwarzenberg. Právě on jako šéf české diplomacie 8. července 2008 se svou americkou kolegyní Condoleezou Riceovou podepsal smlouvy o výstavbě radaru na českém území. Poslanecká sněmovna je ale neprojednala, neboť vláda Mirka Topolánka ve sněmovně nedisponovala dostatkem hlasů, a premiér se obával, že by zamítnutím smlouvy spadly pod stůl.

Schwarzenberg v rozhovoru také řekl, že vstřícný přístup Spojených států k Česku v poslední době ochladnul. „Zaznamenal jsem, že přístup k nám je poněkud odlišný než přístup k Polsku, což předtím nebylo. Američané s Poláky nadále diskutují o jejich požadavku umístění raket Patriot, a to znamená, že základní polský požadavek bude splněn,“ zdůraznil Schwarzenberg. Umístění raket na polském území byla podmínka Varšavy pro polsko-americkou spolupráci na protiraketovém štítu.

Interview ČT24

Nový cíl pro českou diplomacii? Evropa a NATO

V tuto chvíli je podle předsedy TOP 09 nejdůležitější obrátit se k evropské spolupráci. „Měli bychom obzvláště pečovat o naše spojence v Evropské unii a v rámci NATO. Byl jsem vždy proti tomu, abychom zanedbávali transatlantické vazby, ale někdy jsme přeci jen přehlíželi naše evropské spojence. Nyní přišel okamžik, kdy bychom se jim měli více věnovat,“ řekl Schwarzenberg.

Upozornil také na to, že v tuto chvíli je pro Evropu politická situace v ČR značně chaotická, a potvrdil tak slova švédského ministra zahraničí a zástupce země předsedající v tomto pololetí EU Carla Bildta. Ten po stornování cesty k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny řekl, že vývoj na české politické scéně je v poslední době tak rychlý, že se pro partnery v unii stává poněkud nepřehledným. „To je nejhorší vysvědčení, které stát může vůbec dostat. Měli bychom si dát veliký pozor. Spolehlivost, předvídatelnost, konzistence, to jsou zásady dobré zahraniční politiky,“ okomentoval Bildtova slova Schwarzenberg.