Lékárníci budou jednat o provozování lékáren po příštích volbách

Praha - Grémium majitelů lékáren dnes v Praze uspořádá konferenci nazvanou Provozování veřejných lékáren po volbách 2009, rozvoj či krach?. Vzhledem k aktuálnímu politickému vývoji se sice volby zřejmě uskuteční až v příštím roce, podle organizátorů však problémy v oboru provozování lékáren zůstávají. Kromě lékárníků a zástupců Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a zdravotních pojišťoven se konference zúčastní také zdravotničtí experti parlamentních stran.

Odborníci budou jednat o otázkách, které lékárníci pro budoucnost svého oboru považují za klíčové. Jedná se zejména o současnou podobu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Lékárníkům na něm vadí především to, že SÚKL často nejprve vydá seznam úhrad za léky, po několika dnech však kvůli platným předpisům výši úhrady sníží. Zdravotní pojišťovny potom lékárníkům odmítají vyplatit celou částku uvedenou v původním seznamu úhrad. Lékárníky také zajímá budoucnost systému elektronických receptů a centrálního úložiště i léků vydávaných na recept s omezením.

Názory sociálních demokratů bude na konferenci prezentovat senátor Vladimír Dryml, ODS poslanec Boris Šťastný. Zástupkyní KSČM bude poslankyně Kateřina Konečná, za KDU-ČSL se konference zúčastní poslanec Jiří Carbol a za TOP 09 Leoš Heger.