Jihomoravský kraj se obává nedostatku vakcín proti prasečí chřipce

Brno – Jihomoravský kraj má obavy, že nebude mít dostatek vakcín proti prasečí chřipce. Z původně plánovaných třiceti tisíc očkovacích dávek, které měly před nemocí ochránit například energetiky a vodohospodáře, jich dorazí pravděpodobně jen patnáct set. Pro lidi, bez nichž kraj nemůže v případě dlouhodobější krizové situace fungovat, tak není dostatek vakcíny.

Pokyn na proškrtání seznamu třiceti tisíc osob na patnáct set prý zazněl z ministerstva zahraničí. „Takové číslo padlo zhruba na jednání hasičského záchranného sboru minulý pátek,“ tvrdí krizový manažer z Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jiří Vágner.

Právě hasiči měli vakcíny pro ministerstvo rozdělovat. „Počet osob, které jsme posílali na ministerstvo zdravotnictví přes generální ředitelství, byl asi patnáct set,“ potvrdil Miroslav Menšík, vedoucí krizového řízení jihomoravských hasičů. Ministerstvo ale říká, že konečné číslo pro kraje zatím určeno nebylo a seznamy z jihu Moravy neobdrželo. „Já naprosto netuším, odkud má Jihomoravský kraj tuto informaci, kdo ji šíří. Jihomoravský kraj ještě neposlal své požadavky, které měl poslat do 15. září,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Smůlu mají lidé v potravinářstí nebo pohřebnictví

Ať tak či onak - zúžený seznam je na světě. Bez očkování se budou muset obejít například lidé z potravinářských firem, popeláři nebo zaměstnanci pohřebních služeb. Omezený počet vakcín bude například i pro policii nebo hasiče. Dostatek by jich měl být ale pro nakažené lidi a lékaře.

Navíc vakcíny dorazí pozdě, až na přelomu roku. „Vakcínu proti prasečí chřipce nelze koupit nikde na světě. Očkovaní slouží preventivně, zabraňuje onemocnění nebo zmírňují jeho průběh,“ vysvětluje Petr Husa z Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno.

Pandemie prasečí chřipky je katastrofickým, ale nikoliv nereálným scénářem. Do poloviny září v tuzemsku onemocnělo touto nákazou necelých tři sta lidí. Hygienici mají ale obavy z toho, že se vir prasečí chřipky na podzim setká s virem běžné sezonní chřipky, což by mohlo vést k nečekaným následkům.  

Vakcíny proti prasečí chřipce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod