Papež bude v bezpečí - policie se připravuje na všechno

Praha – Při návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice nehrozí podle českých tajných služeb žádný teroristický útok nebo jiná násilná akce. Policisté přesto bezpečnost hlavy církve nesmí samozřejmě podcenit. Na její příjezd se připravují už několik týdnů – nacvičují všechny možné scénáře, k nimž by mohlo dojít, včetně střelby na papamobil.

„Pro zajištění bezpečnosti papeže máme trochu jiný formát ochrany. V bezprostředním týmu okolo chráněné osoby je více bodyguardů,“ vysvětlil vedoucí speciálního výcviku Jindřich Kohout. Čím více lidí bude papeže doprovázet, tím více se musí každý detail propracovat.

Svatého otce má hlídat tři sta lidí z ochranné služby, včetně třiceti bodyguardů. Do Prahy s ním přijede jen několik členů švýcarské gardy. „Všechno bude v naší režii, protože osobní ochránci papeže nemají žádné pravomoci v našem státě a nemohou se chovat jako policisté,“ uvedl ředitel Ochranné služby Policie ČR Lubomír Kvíčala.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Tajné služby jsou kvůli návštěvě a hlavně veřejným mším ve střehu už několik měsíců. Snaží se zjistit, jestli se něco nechystá. Podle mluvčího Bezpečnostní informační služby Jana Šubrta získává služba informace i z prostředí organizovaného zločinu.

Do Česka už také dorazily papamobily, speciální opancéřované vozy s neprůstřelným sklem. Jeden bude k dispozici v Brně, druhý v Praze. Za volantem budou sedět jen Češi. „Jízdní vlastnosti jsou absolutně jiné než u běžných vozidel,“ podělil se o svou zkušenost s řízením papamobilu Miroslav Jáchym, který dělal řidiče i Janu Pavlovi II. při jeho návštěvách v Česku v roce 1995 a 1997.

Jeho nástupce Benedikt XVI. přijede do Česka poprvé. V sobotu dopoledne přicestuje do Prahy, do Vatikánu se opět vrací v neděli večer. Mše bude sloužit dvě - ve Staré Boleslavi a v Brně.

Jan Šubert
Zdroj: ČT24