Ministerstvo se pře s firmou RPG o tisíce bytů v Ostravě

Ostrava - Česku hrozí kvůli bytům společnosti RPG další arbitráž. Společnost, kterou ovládá finančník Zdeněk Bakala, totiž vypověděla jeden ze závazků smlouvy z roku 2004, který upřednostňuje nájemníky při případném prodeji bytů. Ministerstvo financí ale považuje výpověď za neplatnou a hrozí pokutou.

Letos v květnu skončila pětiletá lhůta, po kterou musel nabyvatel akcií OKD dodržovat smluvní podmínky stanovené státem. Jedna z podmínek, která se týká rozsáhlého bytového fondu Moravskoslezského kraje, ale zůstává v platnosti navždy. A právě to chce vlastník bytu – společnost RPG – změnit. Společnost totiž plánuje mnohamilionové rekonstrukce zanedbaných bytů a chce si na to vzít úvěr. Podle RPG si změnu podmínek nakládání s byty vyžádaly právě banky. „Chceme naše byty opravovat, na to potřebujeme rozsáhlé finanční prostředky a pro jejich zajištění od bank potřebujeme mít jistotu, že nejsme limitování nekonečným závazkem,“ uvedl mluvčí skupiny Petr Handl.

Ministerstvo financí už ale firmě odpovědělo, že považuje výpověď článku smlouvy za neplatnou, neboť jde o jeden celek. „Ty důvody, které tam byly uváděny, moji kolegové na ministerstva nepovažovali za relevantní a správné,“ potvrdil ministr financí Eduard Janota. Podle ministerstva je tedy předkupní právo pro nájemníky za zvýhodněných cenových podmínek stále platné. V případě jeho neplnění může stát vymáhat plnění a také zaplacení 30milionové pokuty.   

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Společnosti RPG se ale odpověď ministerstva nelíbí, výpověď prý samozřejmě připravila s právníky. Firma teď zvažuje další postup včetně arbitráže. Velmi znepokojení jsou také nájemníci, kteří se obávají o osud bytů, ve kterých bydlí. Připravili proto stížnost k Evropské komisi. „Výpověď toho článku považujeme nejen za nemorální a nemravné, ale i v rozporu s tou smlouvou. To by uměl každý těžit miliardy z nějaké smlouvy ale neplnit si závazky,“ zlobí se předseda Sdružení byty OKD Roman Macháček.

Sdružení dlouhodobě usiluje o odkup bytů za netržní cenu například
prostřednictvím demonstrací, politické podpory ČSSD, stížnosti Evropské
komisi i žalob na ministerstvo financí. To chce v říjnu zveřejnit výsledky
nezávislého auditu, který prověřuje, zda firma výnosy z bytového
hospodářství vkládá zpět do obnovy bytů. Podle sdružení se to neděje, což
ale RPG opakovaně odmítá. Byty nájemníkům prodat nehodlá a během sedmi let do nich chce investovat 700 milionů eur (přes 17 miliard korun).

Společnost RPG chce zrušit předkupní právo k bytům, ke kterým se dostala koupí společnosti Karbon Invest. Ta získala rozsáhlý bytový fond za netržní cenu v roce 2004 při prodeji státního podílu v těžební společnosti OKD. Karbon Invest prý tehdy získal každý byt za 40 tisíc korun.

Činžovní dům
Zdroj: ČT24