Scéna pro návštěvu papeže finišuje, shromažďují se dary

Brno – Už tuto sobotu do České republiky zavítá papež Benedikt XVI. a všeobecné přípravy na jeho uvítání i třídenní pobyt vrcholí. Ze všech stran, včetně politiků, církevních zástupců i prostých věřících, přicházejí dary pro Svatého otce. Hlava katolické církve se může těšit na škálu předmětů od unikátního růžence ze zlata a granátů až po pár vlněných ponožek. Také Benedikt kromě sloužení mše a setkání se zástupci nejrůznějších institucí obdaruje své hostitele četnými dary.

Výroba cenného růžence trvala necelé 2 měsíce, samotný materiál přišel na 100 tisíc korun. „Je zhotoven z českých granátů. Je tam 53 laserem vrtaných kamínků, které jsou spojeny osmnáctikarátovým zlatem,“ prozradil zlatník Jan Kazda. Růženec zdobí roseta s motivy Svatého Václava a replika velkomoravského kříže s biblickými citáty.

Brněnská radnice věnuje papeži bronzový kalich a nádobu na hostie, zatímco Jihomoravský kraj obdaruje vzácného hosta plastikou svatého Václava. Co dostane papež od prezidenta, Hrad zatím tají. Dárky dostane Svatý otec i od běžných věřících. Poslali mu například knihu o poutních místech, deštník, nebo ponožky v liturgických barvách. Dárky ale chystá i Benedikt. Známé sošce Pražského Jezulátka věnuje zlatou korunku, zatímco pro prezidenta Klause má připravenou vatikánskou mozaiku.

Reportáž Barbory Telfrové a Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Do Brna dorazily pasovské zvony pro papežské vysvěcení.

Z německého Pasova dnes dorazilo nákladní auto se vzácným nákladem – třemi čerstvě odlitými zvony, které pro brněnské kostely vysvětí papež při příležitosti své návštěvy. Kamion do jihomoravského města dorazil během odpoledne. Po Benediktově vysvěcení poputují dva z nich do kaple svaté Alžběty v klášteře sester Alžbětinek, zbývající ozdobí jezuitský kostel Panny Marie přímo v centru města.

Na vzácnou papežskou návštěvu po dvanácti letech se Jihomoravský kraj pečlivě připravuje. Včera lidé v katedrále sv. Petra a Pavla nacvičovali latinskou mši způsobem, jakým ji v neděli papež na letišti povede. Ve městě se už nachází také proslulý papamobil, který je prozatím uzamčen v garážích.

Podium v letištním areálu, kde bude Benedikt sloužit svou mši, je podle ohlasů z Brna již skoro hotové. Během tohoto týdne přibude navíc speciální stan pro odpočinek papeže. Ve středu organizátoři přivezou a vztyčí dva symboly papežské návštěvy – kříž a kotvu, které by měly signalizovat téma mše, tedy naději.

Papeže budou v neděli na letišti v Brně-Tuřanech vítat také zástupy poutníků v moravských lidových krojích. Dosud pořadatelé bohoslužby, které by se mělo účastnit asi 100 000 věřících, evidují bezmála 400 krojovaných z Podluží, Kyjovska a Hané, jak sdělila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová. Připomněla, že lidové kroje se nosí na Moravě jen při těch nejvýznamnějších událostech.