Kopicová: I po rušení škol nebudou třídy po 30 dětech

Praha - Plánované rušení či slučování škol neznamená, že budou znovu třídy po třiceti dětech. Ministryně školství Miroslava Kopicová tak dnes reagovala na spekulace v médiích, podle nichž by zbylé školy v budoucnu nestačily na nápor nyní narozených dětí. Do třídy na základní škole chodí nyní podle údajů ministerstva v průměru dvacet dětí, i navýšení na 22 by přitom mohlo ušetřit peníze. Ty by mohlo ministerstvo použít třeba na platy učitelů.

„O 30 žácích ve třídě ale nemůže být řeči, a to ani po případné redukci počtu škol,“ upozornila Kopicová v tiskové zprávě. Česko se prý v počtu žáků ve třídě dostalo na průměrné hodnoty EU, tedy dvacet žáků na prvním stupni a 23 na druhém stupni.

Kvůli slabým populačním ročníkům klesají počty dětí ve školách. Základní školy jsou naplněny jen ze 60 procent, střední školy ze 67 procent. „Rozumnější naplněností škol bychom však dosáhli úspor, které pak lze použít například na zvýšení platů pedagogů,“ uvedla ministryně.

Zhruba od roku 2003 ale porodnost v Česku stoupá a hrozilo by, že až tyto děti dorostou, nebudou na ně zbylé školy kapacitně stačit. Podobná situace už nastala ve školkách, které se hromadně rušily a dnes nezvládají nápor dětí. Ministerstvo školství si chce proto nechat vypracovat analýzu, která zpracuje simulaci populační vlny a podrobná data o naplněnosti a financování škol.