Vlaky do Norimberku bude vozit nový dopravce

Norimberk – Rychlíky z Prahy do Norimberku již nebudou od prosince na německém území vozit Německé dráhy (DB), nýbrž soukromá Arriva. Dopravní společnost, která konkurovala Českým drahám například ve výběrovém řízení v Libereckém kraji, tak bude s ČD při provozu norimberských rychlíků spolupracovat. Právě ve spolupráci s Arrivou vozí České dráhy již dva roky rychlíky z Prahy do Mnichova. Linku Praha – Norimberk ovšem nevyklízejí ani DB, zůstávají na ní prostřednictvím autobusů, které zavedly letos v létě a na jejich provozu se podílejí i ČD.

Cestující v Česku zaznamenají změnu dopravce především v barvě vagonů. Dnes jezdí na odpoledním rychlíku z Prahy přes Plzeň do Norimberku červené vozy DB, od prosince to budou modré vozy Arrivy. V obou případech se jedná o zrekonstruované vagony vyrobené v 60. letech minulého století v západním Německu.

Arriva již na svém webu zveřejnila předběžný jízdní řád linky Praha – Norimberk/Mnichov na příští rok. Cesta z Prahy do francké metropole se podle nich zkrátí o deset minut. Bude to možné, protože odpadne přepřah lokomotivy na česko-německé hranici. Oproti autobusům DB ovšem budou rychlíky stále o hodinu pomalejší.

Výrazněji se v příštím roce zrychlí rychlíky z Prahy do Mnichova. Díky zrušení přepřahu na hranicích, zastávek v Neufahrnu a Freisingu a zvýšení rychlosti mezi Regensburgem a Mnichovem na 160 km/h ušetří čtvrt hodiny. Další zrychlení bude možné po skončení prací na trati mezi Prahou a Plzní. Po jejich začátku se totiž jízdní doba mezi oběma městy prodloužila o deset minut.