Diskutovat a ohodnotit politiky umožní web Změňpolitiku.cz

Praha - Výměnu názorů na českou politiku od dnešního dne umožňuje nový web Změňpolitiku.cz, který dnes zahájil činnost. Na stránkách mají návštěvníci možnost komentovat, blogovat a diskutovat o politice nejen mezi sebou, ale i s osobnostmi veřejného života. Během testovacího provozu zaznamenal server okolo tisíce uživatelů, mezi nimi i předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a lídra zelených Ondřeje Lišku, uvedl ředitel projektu Marek Jehlička. „Na potřebě moderního internetového komunikačního prostředí se shodli lidé i politici. Dokonce i ti politici, kteří se obyčejně těžko dohodnou,“ říká Jehlička.

Není to jen diskusní server, ale má sloužit k vedení seriózního dialogu o klíčových politických tématech, uvedl předseda sdružení NETT, tedy Nezávislý think tank pro občanskou společnost, Jan Kroupa. Web stojí na principu sdílení. Mnoho návrhů na zlepšení přišlo od jeho fanoušků na komunitním serveru Facebook. Takto vzešlo například 150 osobností, které autoři webu oslovili, aby se staly komentátory politických událostí. Mezi oslovenými byli akademici, aktivisté i kulturní osobnosti. „Zatím se jich registrovalo asi 20,“ řekl Kroupa. Aktivními uživateli jsou například politoložka Vladimíra Dvořáková nebo sociolog Jakub Macek.

Z diskusí na Facebooku pochází také úvodních deset témat, na která mají svůj názor napsat oslovení lídři politických stran. Tato témata na komunitním serveru zaujala přes 150 tisíc lidí. Nejpočetnější jsou podle Jehličky skupiny věnované neonacismu, stavbě Národní knihovny podle Kaplického návrhu a ochraně stromů a alejí podél silnic.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

„Pokud politik dostane záporné hlasy, měl by odstoupit“

Web nabízí možnost hlasovat pro politiky v takzvaných permanentních volbách, kde lidé určují pořadí politiků podle popularity. Názory, které zde zákonodárci napíšou, mohou čtenáři webu hodnotit, na základě tohoto hodnocení se pak průběžně sestavují žebříčky slávy a hanby. „Pokud se politik dopustí skandálu a lidé mu dají záporné hlasy, měl by pod tlakem odstoupit,“ řekl další z autorů portálu Rudolf Belec.

Podle tvůrců portálu se zatím mezi jeho přispěvateli objevují zástupci České pirátské strany, ODS, strany Moravané, Strany důstojného života, Svobodných, TOP 09, ČSSD a SZ. Na server budou mít přístup i členové stran, které jeho autoři považují za nedemokratické, tedy například Dělnické strany nebo KSČM. „Vycházíme z Voltairova hesla - Nesouhlasím s vaším názorem, ale do konce života budu hájit vaše právo říkat ho,“ vysvětlil Jehlička.

Témata na webu Změňpolitiku.cz
Zdroj: ČT24