VZP odmítla postiženému mladíkovi uhradit vozík

Olšany (Šumpersko) – Pětadvacetiletý Jakub Hříbek z Olšan, kterému od narození znemožňuje pohyb končetin svalová atrofie, si musel sám uhradit nákup speciálního elektrického vozíku za 329 tisíc. Všeobecná zdravotní pojišťovna ho totiž odmítla uhradit s tím, že neshledává prostřednictvím pomůcky žádné zkvalitnění chlapcova života, který byl do té doby odkázán na pomoc dalších osob a musel být převážen v nepohodlném kočárku.

„Posuzujeme zároveň zdravotní stav pacienta i s ohledem na ekonomickou stránku tohoto problému. Po vyhodnocení těchto stránek zůstaly chlapci pomůcky, které mu již pojišťovna zakoupila,“ odůvodnil finanční neúčast pojišťovny její olomoucký mluvčí Jiří Vévoda. Ani s pomocí vozíku se prý Jakub nedokáže pohybovat bez cizí pomoci.

„Mám na vozíku polohování i jízdní projekt, když třeba potřebuji jet rychle nebo pomaleji… Balonkem to ovládám,“ popsal Jakub používání vozíku, který ústy ovládá prostřednictvím senzoricky citlivého balonku v úrovni obličeje. Mladík, od dětství žijící v ústavu, si užívá radost z pohybu i pocit větší blízkosti svým vrstevníkům.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

S úhradou potřebných financí Jakubovi pomohlo sdružení umělců malujících ústy a nohama, kterého je členem. Mladík se na novém vozíku chystá třeba do Prahy, koncem října ho také čeká cesta do Brna, kde bude vystavovat své obrazy.

Vydáno pod