O nevydání či odepření pasu stíhaným nemají rozhodovat úřady

Brno - O nevydání či odnětí cestovního pasu trestně stíhaným lidem nemají podle rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) rozhodovat magistráty a městské úřady, ale jen soudy a policie. ÚS proto zrušil k 31. prosinci 2010 část paragrafu zákona o cestovních dokladech, jenž úřadům odebírání pasů umožňoval. Vyhověl tak žádosti Krajského soudu v Hradci Králové. Do té doby by měli zákonodárci současný zákon změnit.

„Ústavní soud žádosti zcela vyhověl a napadené ustanovení zrušil,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce zpravodaj Vojen Güttler. Ustanovení říkalo, že cestovní doklad lze odepřít nebo odebrat člověku, který čelí trestnímu stíhání za čin s případnou sazbou přesahující tři roky vězení.

Krajský soud v Hradci Králové se zabývá případem muže, jemuž úředníci s odvoláním na zákon odmítli vydat cestovní pas. Neprovedli ani žádné důkazy, které muž navrhoval, stačilo právě trestní stíhání. Muž však proti tomu podal žalobu a krajský soud případ předal Ústavnímu soudu. Královéhradečtí soudci totiž měli pochybnosti o ústavnosti zákonné úpravy.

Podle Ústavního soudu se jedná o podobný případ, který řešil loni na jaře. Již tehdy rozhodl, že část zákona o cestovních dokladech platná do konce roku 2004 byla protiústavní. Zrušit ji nemohl, protože už byla nahrazena jinou normou, která ovšem stojí na stejném principu. Trestně stíhaní lidé tak v Česku přicházeli v minulých letech o cestovní pasy na základě zákona, který se protivil ústavě.

Podle současného zákona nemají magistráty a městské úřady pravomoc posoudit, zda nevydání či odebrání pasu je, či není oprávněné. To je právě podle Ústavního soudu chyba, a tuto pasáž proto zrušil. Spor se týká pouze trestně stíhaných lidí, kterým hrozí nejméně tříletý trest.

Vydáno pod