Projekt v Chanově má vést Romy k odpovědnosti

Most - Projekt, který se snaží zlepšit podmínky na mosteckém chanovském sídlišti, má snížit napětí mezi Romy a ostatními obyvateli. Oznámil to dnes novinářům v Mostě ministr vnitra Martin Pecina, který dnes za svůj úřad představil projekt Úsvit vytvořený ve spolupráci s magistrátem a neziskovými organizacemi. Podle Peciny má přimět Romy k odpovědnosti.

Úsvit je podle něj pilotním projektem, který by měl fungovat i v jiných sociálně vyloučených lokalitách. „Podstatou je přimět Romy, aby se více zapojovali, aby převzali odpovědnost za svůj život i prostředí, v němž žijí. Důležité je, že působit na ně budou zase Romové. Zapojíme totiž romské elity, které mají ve své komunitě vliv a mohou ji pozitivně využít. Vybírali jsme osobnosti, které nejsou spojeny s trestnou činností, například lichvou či prodejem drog. I proto dostal přednost právě Chanov,“ uvedl.

Ministr vnitra očekává, že romské elity dokážou přimět ostatní, aby posílali děti do školy, aby si muži i ženy aktivně hledali práci a udržovali pořádek v okolí bydliště. Podle něj je třeba pracovat také na změně návyků a životního stylu. „Tedy přes den být aktivní a v noci odpočívat jako většinová populace, a ne naopak, jak jsme u Romů často svědky,“ dodal Pecina.

Na projekt ministerstvo vyčlenilo 1,265 milionu korun. Je zaměřen na zlepšení bezpečnostní situace v Chanově, prevenci trestné činnosti, vytvoření podmínek nového přístupu ke vzdělávání romských dětí, terénní sociální práci, zachování majetku pořízeného z veřejných zdrojů a zlepšení image Romů.

Podle Komorouse jsou Romové rukojmí extremistů

Podle Pecinova náměstka Jiřího Komorouse plán neopomíjí ani boj proti
extremismu. Komorous Romy označil za časté rukojmí současné české
extremistické scény. "Je to snadné, protože část veřejnosti Romy vnímá
negativně. Naším úkolem je proto snížit podporu veřejnosti extremistickým
stranám a hnutím a přesvědčit majoritní společnost, že situace v lokalitách
osídlených Romy je řešitelná a že Romové jsou schopni, ochotni a povinni se na tom podílet," vysvětlil.

Konkrétním výsledkem projektu má být výstavba nového dětského hřiště, zavedení estetické výchovy do výuky v chanovské základní škole a zabezpečení už dříve rekonstruovaného domu na chanovském sídlišti tak, aby se nájemníci cítili bezpečně.

„Na všech stavebních pracích se budou Romové podílet, což by je mělo přimět vážit si vybudovaných hodnot. Proškolíme také takzvaného romského mentora, který bude dohlížet na dodržování alternativních trestů uložených některým chanovským Romům soudem,“ dodala ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva Jitka Gjuričová.

Dělnická strana
Zdroj: ČT24