Nejvyšší správní soud obdržel návrh na zrušení Dělnické strany

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes dostal od vlády návrh na zrušení radikální Dělnické strany. Jednat o něm začne již příští středu 30. září, jak uvedl mluvčí soudu Michal Lovritš. Vláda navrhla zrušení Dělnické strany poprvé již letos na jaře, soud jí ale nevyhověl. Návrh byl podle ní špatně připravený a neobsahoval potřebné důkazy pro zrušení strany.

Vládu v tomto sporu zastupuje advokát Tomáš Sokol. Dělnická strana považuje její návrh za důkaz své stoupající popularity mezi občany. K návrhu se rámcově vyjadřoval v uplynulých dnech ministr vnitra Martin Pecina. Médiím přitom ukázal fotografie spojující Dělnickou stranu s pravicovým extremismem. Sokol vyjádřil spokojenost již s návrhem z ministrerstva, sám jej prý jen argumentačně doplnil.

Pokud by soud Dělnickou stranu zrušil a její členové by se znovu spojili pod jinou značkou, jak naznačil šéf Dělnické strany Tomáš Vandas, i pak by Sokol považoval rozhodnutí soudu za důležité.

Tomáš Sokol pro Týden.cz:

„Pokud by se soud vypořádával jednotlivě s předloženými argumenty, bylo by jasné, kde je hranice aktivit politického subjektu, které už nejsou tolerovatelné. A to z hlediska činnosti partaje či jen verbálních projevů. O to nám právě jde: existuje suma poznatků, jak se nějaká politická strana chová. A pokud soud řekne, že to ještě nestačí na její zákaz, budeme vědět, že je možné si dovolit více. Že je možné v extrémních aktivitách i šířit znepokojující, zraňující a zneklidňující myšlenky. Takový judikát už evropské právo zná.“

Tomáš Sokol
Zdroj: ČT24
Vydáno pod