Alarmující čísla: Čtvrtina mladých Češek ignoruje antikoncepci

Praha - Při prvním pohlavním styku s novým partnerem nepoužila žádnou antikoncepci téměř čtvrtina českých žen ve věku 15 až 29 let. Víc než čtvrtina použila antikoncepční pilulky, 40 procent kondom. Na přerušovanou soulož spoléhá devět procent žen. Vyplývá to z výzkumu sexuálního chování v České republice.

„Výsledky průzkumu jsou alarmující, čísla jsou hodně vysoká. Mladí lidé jsou buď příliš sebevědomí a vědomě podceňují rizika nechráněného sexu, nebo se bojí o tématu antikoncepce hovořit, aby o partnera, partnerku nepřišli,“ komentovala výsledky ředitelka Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu Zuzana Prouzová.

Celosvětově měla někdy nechráněný sex třetina mladých lidí, pětina lidí přiznává, že spolehlivé metody antikoncepce neužívá. Takové výsledky tvrdí mezinárodní průzkum, který v 18 zemích zjišťoval sexuální chování více než 6 000 lidí ze všech kontinentů mimo Afriku.

Pohlavní styk bez antikoncepce měla rovněž třetina Evropanů. Třicet pět procent Evropanů považuje přerušovaný styk za spolehlivou metodu antikoncepce, 16 procent na ni při styku spoléhá. Kondom používá 80 procent mladých Evropanů, 40 procent pak hormonální antikoncepci.

Kondom
Zdroj: ČT24/Wikipedia