V Jablonci na měsíc uzavřou důležitou silnici

Jablonec nad Nisou - Frekventovanou silnici I/14 z Liberce do východních Čech čeká kvůli rekonstrukci kanalizace od příštího týdne úplná uzavírka. Pro auta bude neprůjezdná v Jablonci nad Nisou až do začátku listopadu. Město současně provede na opravovaném úseku několik vylepšení. Jejich cílem je hlavně zajistit bezpečnost dětí, které kolem vozovky chodí do Domu dětí a mládeže Vikýř, uvedla mluvčí města Jana Fričová. Oprava Podhorské ulice bude stát zhruba sedm milionů korun.

Podle Jana Stacha z libereckého ředitelství silnic a dálnic se výstavba dotkne skoro půlkilometrového úseku mezi křižovatkou s ulicí Mlýnská a křižovatkou s ulicemi SNP a Slunečná. V první etapě obnoví vodohospodáři kanalizaci, pak začnou stavbaři s budováním bezpečnější silnice.

Město zaplatí úpravu chodníků, parkovacích stání, autobusových zálivů a osvětlení přechodů. Radnice chce, aby stavební práce skončily již koncem října. „Jestli se to ale povede, bude záležet na možných dodatečných požadavcích majitelů podzemních inženýrských sítí a také na počasí,“ poznamenala Fričová.

Silnice leží na frekventovaném tahu z Prahy do Tanvaldu a Harrachova. Patří také k hlavním dopravním tepnám v Jablonci. Obousměrná objízdná trasa povede po vedlejších komunikacích, ulicemi Mostecká, 5.května a SNP. Autobusy také nebudou stavět v Podhorské ulici a u Dětského domu Vikýř, náhradní zastávka bude v ulici 5. května a u Základní školy 5. května.

Další omezení pak čekají na motoristy na stejné silnici, na úseku z Jablonce do Smržovky. Je jich celkem sedm a na šesti z nich je doprava svedena na polovinu vozovky a řízena semafory.

Vydáno pod