Rektor plzeňské univerzity odvolá děkana filozofické fakulty

Plzeň - Rektor Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni Josef Průša potvrdil, že odvolá děkana filozofické fakulty Ladislava Cabadu. Akademický senát v současnosti poukazuje na jeho manažerská selhání. Kritická situace je i na právnické fakultě, jejíž proděkan je podezřelý z opsání své disertační práce. O řešení situace na této fakultě se má rozhodnout v úterý.

Rektor o personálním změně ve vedení filozofické fakulty rozhodl po dnešním jednání vedení univerzity s předsednictvem akademického senátu fakulty, který odvolání Cabady žádal. „Současná vyhrocená situace vyžaduje řešení. Na jednání byly dokladovány zásadní rozpory mezi akademickým senátem a děkanem, které vyústily ve ztrátu důvěry k děkanovi,“ uvedla ZČU ve svém prohlášení. Podle Průši Cabada pravděpodobně ve své funkci skončí k 1. říjnu. Vyhlášeny budou nové volby, které by podle univerzity měly vést ke zvolení děkana se silným mandátem.

Na fakultě se prý zatím mluví o dvou možných jménech. Prvním z nich je vedoucí katedry antropologických a historických věd Ivo Budil, jenž před dvěma lety rezignoval na post prorektora. Budil v minulosti čelil obvinění z údajného plagiátorství, etická komise univerzity ale rozhodla, že plagiátorem není. Dalším kandidátem by údajně mohl být vedoucí katedry filozofie Nikolaj Demjančuk.

Děkan je odvolán přesto, že se významně zasloužil o rozvoj fakulty

Průša dnes ocenil podíl Cabady na vývoji fakulty pod jeho vedením, zejména úspěchy v oblasti výzkumu a vývoje, získávání národních i mezinárodních grantů a projektů, které jsou mezi novými humanitními fakultami ojedinělé. Naopak za nevhodné ohodnotil mediální vyjádření akademického senátu. Akademický senát fakulty jednal o odvolání Cabady minulý pátek. Návrh podpořilo 13 z 15 členů senátu. Senátoři Cabadovi vytýkali nejednotný přístup k pracovištím fakulty, autokratické způsoby řízení a manažerská selhání.

„Děkanem je člověk na chvíli, ale akademikem na konkrétním pracovišti na pořád. Bral jsem to jako výlet do jiného typu práce a bude to tak, ať už skončím za tři dny nebo za dva roky. Naopak na mě čeká spousta práce na katedře, budu mít na ni více času,“ komentoval dnešní rozhodnutí Cabada. Agentura ČTK cituje nejmenovaný zdroj, podle kterého za snahou odvolat mladého a uznávaného politologa stojí skupina starších pedagogů z katedry filozofie, kteří učí už desítky let a tvoří jádro senátu.