Společnost Ajeto nezajistila dětem školu v přírodě

Praha - Desítky škol mají problém s odjezdem na výuku do přírody. Pobyty si objednaly u cestovní kanceláře Ajeto, ta je ale nakonec nezařídila. Zaplacené zálohy se zdráhá vracet a rodičům nezbylo nic jiného, než peníze poslat dvakrát. Některé školy už od smlouvy se zmíněnou společností odstoupily. Její majitel Marek Vízek nečelí podobným problémům poprvé. Před deseti lety skončila v konkurzu jeho firma Úsměv, v roce 2006 mu pak zkrachovala cestovní kancelář Evroškol. Ajeto zase kritizují v internetových diskusích klienti, kteří s ní byli v Řecku.

Škola v přírodě měla stát rodiny dětí tisíc korun. Na zbytek ceny slibovala školákům cestovní kancelář Ajeto sponzorský příspěvek. Pár dní před odjezdem se ale většina škol dozvěděla, že pobyty nejsou zaplacené. Společnost jim nabídla, aby rodiče zaplatili další tisícovku, nebo školu v přírodě odloží na jaro. Část škol raději od smluv odstoupila, na zaplacené zálohy ale zatím marně čeká.

Podobných případů jsou zřejmě desítky. Ředitelé škol ale většinou mluvit nechtějí. Před cestovní kanceláří varovali už i zřizovatelé škol. „Nemůžeme vyloučit trestní oznámení nebo jiné právní kroky vůči člověku nebo firmě, která tuto věc zavinila,“ řekl mluvčí Městské části Prahy 10 Jan Charvát.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Česká televize při natáčení reportáže oslovila i některé hotely, kam měly děti jet, kancelář u nich ale nic neobjednala. Majitel cestovky Marek Vízek původně slíbil vyjádření, pak ale nezvedal telefony a nereagoval ani na textové zprávy. Podle svého právního zástupce náhle onemocněl. V písemném vyjádření napsal, že za problémy můžou sponzoři, kteří mu neposlali slíbené peníze. Jména firem ale říct nechtěl. „Bohužel obchodní tajemství i uzavřené smlouvy brání panu Vízkovi cokoliv ke sponzorům či případnému investorovi sdělit,“ vysvětlil jeho právní zástupce.

Vydáno pod