Fischer: S přijetím Janotova balíčku jsem spokojen

Praha - Soubor úsporných opatření, známých jako Janotův balíček, byl schválen. Jeho finální podoba, po některých drobných úpravách, znamená, že schodek rozpočtu na příští rok dosáhne necelých 163 miliard korun. Pro vládu, jejíž premiér i ministr financí hrozili demisí, to znamená přijatelné číslo, takže zůstává. „Řekl jsem jen, za jakých okolností je ještě vláda schopná se s tím vyrovnat do té míry, že připraví rozumný rozpočet, za který se bude moci postavit,“ podotkl premiér Jan Fischer.

Výsledek je dle slov Jana Fischera kompromisem, se kterým je spokojen. „Udělal jsem takovou horní závoru ve výši 164 miliard korun, což je někde kolem 5,5 procenta deficitu na HDP, s vyšší hodnotou už bychom měli problém. Druhá věc byla, že jsem chtěl, aby ten balíček i s těmi změnami, které tam případně budou, prošel výraznou podporou ze všech koutů politického spektra, což se nakonec podařilo s výjimkou komunistů,“ dodal.

„Strany i veřejnost jsem se svoji podmínkou velmi důsledně seznámil, což považuji za korektní,“ vyjádřil se Fischer. Za nejdůležitější premiér považuje shodnout se ve vládě na dalším programu, svoji představu by rád konfrontoval s představami ostatních politických stran. „Rovněž podstatné je se dohodnout na rozsahu mandátu a na mechanismech komunikace mezi politickými subjekty. S programem potom hodlám seznámit veřejnost a sněmovnu. Jestli to vzejde ve formální žádost o důvěru, to ještě uvidíme,“ vysvětlil premiér.

Rozhovor s Janem Fischerem (zdroj: ČT24)

Začínají se objevovat velmi předběžné tipy na post eurokomisaře, ale celý ten proces musí být zformalizován. „Já jsem písemně požádal lídry politických stran, aby poskytli jména svých kandidátů, potom o tom budeme jednat, někdy v polovině října,“ řekl Fischer. Vláda se rovněž bude zabývat efektivním financováním vědy a výzkumu a jeho institucionálním uspořádáním. Také se bude jednat o zkvalitnění chodu státní a veřejné správy.