Papež už je v Česku, poklonil se Jezulátku

Praha - Na ruzyňském letišti v Praze přistálo letadlo s papežem Benediktem XVI. na palubě. Uvítal ho prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Poté se pozdravil například s premiérem Janem Fischerem a dalšími členy vlády. V uvítací delegaci byli také kardinál Miloslav Vlk a předseda České biskupské konference Jan Graubner; na plochu letiště přišly také desítky věřících. Benedikta přivítala Hradní stráž, pak zazněly hymny obou zemí, nejprve vatikánská, pak česká. Prezident Klaus přednesl krátký projev, ve kterém řekl, že si vážíme toho, že papež přijal pozvání do Česka. Po něm promluvila hlava katolické církve. „Mám velikou radost, že můžu dnes být v České republice a děkuji za přivítání,“ prohlásil česky Benedikt XVI. Oba ve svých projevech mluvili dvojjazyčně, česky i anglicky. Z letiště odjel papež se svým doprovodem do kostela Panny Marie Vítězné, kde se poklonil Pražskému Jezulátku a obdaroval ho zlatou korunkou.

Klaus vyzdvihl symboliku návštěvy papeže v Česku v roce dvacátého výročí pádu komunismu. Podle něj má Benediktova cesta stejný význam a symboliku jako návštěva jeho předchůdce Jana Pavla II. v roce 1990. Klaus také řekl, že Benedikt XVI. je významnou duchovní autoritou, která zaručuje uchování hodnot naší civilizace a dále zmínil datum papežovy návštěvy, které se kryje s českým státním svátkem - 28. září byl zavražděn svatý Václav.

Papež ve svém projevu připomněl statečnost slavných českých svatých Václava, Ludmily a Vojtěcha i české kardinály Josefa Berana a Františka Tomáška. Také vyzval Čechy, aby znovu objevili křesťanské tradice, které formovaly jejich kulturu. Stejně jako Klaus zmínil výročí pádu železné opony. „Jestliže pád berlínské zdi byl předělem ve světových dějinách, tím více to platí pro země střední a východní Evropy,“ řekl.

Z projevů papeže Benedikta a prezidenta Klause

„Bez Boha člověk neví, kam má jít, ani není schopen pochopit, kdo je,“ citoval papež z bible.

„Dnes tu vítáme nejen hlavu Vatikánu a katolické církve, ale také jednoho z nejvýjimečnějších světových intelektuálů a duchovních autorit. Někoho, kdo zaručuje, že hodnoty, na nichž je naše civilizace založená více než 2000 let, nebudou ztraceny v současném turbulentním světě,“ řekl Klaus papeži.

V Karmelitské čekala na papeže tisícovka lidí

Papež přijel na třídenní návštěvu na pozvání českých biskupů a prezidenta Klause. Po oficialitách na letišti zamířil do kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně, aby se podíval na Pražské Jezulátko a také ho podle tradice obdaroval. Na místě ho vítal pražský primátor Pavel Bém i starostové městských částí. Benediktovi předal Bém klíč od bran Prahy. V Karmelitské ulici, kde se kostel nachází, se shromáždilo kolem tisícovky lidí, nejen z Prahy, ale i z celé republiky, a někteří čekali už od rána. „Je to nezapomenutelný zážitek, něco úžasného. Necítím se toho vůbec hodna,“ řekla jedna z přihlížejících žen. Některým šťastlivcům podal ruku.

Po vstupu do kostela se papež pozdravil s věřícími a před Jezulátkem se pomodlil v italštině. Podle kněze Tomáše Halíka se papež modlil za všechny chudé a za rodiny a připomněl, že se Ježíš narodil jako chudé dítě v chudé rodině. Poté Benedikt Jezulátku daroval zlatou korunku, kterou položil na červenou podušku a poklekl před ním, což přihlížející ocenili potleskem. Korunka je nejvyšší liturgický projev úcty, jaký lze malému pražskému Ježíškovi prokázat.

Poté papeže přivítal arcibiskup Jan Graubner. „S velkou radostí vás srdečně u nás vítám. Těšili jsme se,“ prohlásil předseda České biskupské konference. Pak mluvil papež, začátek svého projevu pronesl opět v češtině. Benedikt mluvil o dětech a rodinných hodnotách, o tom, že jsou některé děti zneužívány a nemilovány. „Děti jsou budoucností i nadějí lidstva,“ řekl papež.

Venku se opět pozdravil s věřícími, kteří provolávali „Ať žije papež“ v několika jazycích, a poté odjel papamobilem do apoštolské nunciatury, která je poblíž Národní třídy ve Voršilské ulici. Odpoledne ho čeká znovu setkání s prezidentem Václavem Klausem, tentokrát na Pražském hradě.