Papežův pobyt v Praze zatím neprovází komplikace

Praha - Pobyt papeže Benedikta XVI. v Praze zatím neprovázely žádné větší komplikace. Bez problémů byla jeho cesta z ruzyňského letiště ke kostelu Panny Marie Vítězné na Malé Straně v limuzíně a později pak v papamobilu na nunciaturu ve Voršilské ulici poblíž Národního divadla. Nunciaturu střeží ostřelovači, papeže neustále doprovázejí bodyguardi.

„Nic, co by nás nějak zaskočilo, zarazilo nebo co by byl nějaký problém. Není žádný,“ uvedl šéf policejní ochranné služby Lubomír Kvíčala. Doprava papeže z letiště byla podle něj také hladká, protože nebyl silný provoz.

„Vatikánskou delegaci velmi potěšilo, že od Malostranského náměstí byli všude lidé, kteří mávali na papeže nebo na projíždějící kolonu, takže se jim to líbilo,“ doplnil Kvíčala. Zhruba 100 metrů od Malostranského náměstí je kostel Panny Marie Vítězné, kde se papež poklonil Pražskému Jezulátku.

Čekání na papeže u kostela nezvládl starší muž, který zkolaboval a záchranáři ho odvezli do nemocnice. Poté, co papež kostel opustil, zamířil k davu čekajících lidí a zdravil se s nimi, což pro ochranku znamenalo ještě více zbystřit pozornost. „Maličká komplikace byla, že papež se pustil k vítání lidí. Okamžitě se hlídají ruce těch lidí, kteří po papežovi sahají z největší blízkosti,“ uvedl Jindřich Kadoun z ochranné služby Policie ČR.