Příznivci Guerilla Gardeningu okrašlují pražské ulice zelení

Praha – Květinová revoluce v pražských ulicích - tak hovoří o svém konání příznivci stále populárnějšího hnutí Guerilla Gardening. Bez povolení úřadů i majitelů pozemků osazují zašlé kouty zelení. Uvědomělé osoby z řad převážně mladých neodradí ani hrozba pokuty. K vzájemné dohodě a organizaci používají moderní elektronická média. Podle vlastních slov chtějí upozornit na zájem o krajinu, která prý zbytečně často mizí pod průmyslovou zástavbou.

Před několika dny se lidem na pražské Letné ve večerních hodinách naskytl zajímavý pohled. Ilegální zahradníci si vyhlédli haldu hlíny a písku, do které vystřelovali prakem cibulky narcisů, krokusů nebo tulipánů. „Je to svým způsobem squatting veřejného prostoru, který nutně nemusí někomu patřit, jako v případě této haldy,“ uvedl jeden z výsadkářů. „My zastřelujeme ty cibulky právě z toho důvodu, že s tím nechceme být přímo spjatí a chceme, aby ten kopec na jaře z ničeho nic obrostl tulipány,“ dodal druhý.

Jiný den si partyzánští zahradníci naplánovali společnou akci na Palackého náměstí. Vyhlédli si odpadem zanesený kout, který se posléze díky nim zazelenal a zavoněl vsazenou levandulí. „Je to jako při odboji, kdy se vlastně ti lidé navzájem neznají, není to žádná organizovaná skupina,“ poznamenal účastník výsadby Marek Uhlíř.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Vlastně to má nějak poukazovat na to, že lidé mají svoje vyšlapané pěšinky, a to ošklivé, co je okolo, už nevnímají a nepřemýšlejí o tom,“ říká sympatizantka hnutí Pavla Holcová. Výsadkáři nabádají začínající nelegální zahradníky, aby nezapomínali zalévat a vysazovali raději nenápadné rostliny. Pestré květy totiž často lákají zloděje, kteří jsou větším nepřítelem než policie nebo úřady.