Kvůli papežovi uzavřeno sedm kilometrů dálnice D1

Brno – Již dnes večer policisté uzavřeli kvůli nedělní návštěvě papeže Benedikta XVI. v Brně sedm kilometrů nejfrekventovanější české dálnice D1. Úsek nyní slouží jako obří parkoviště pro autobusy, které mají na zítřejší mši dovézt věřící a příznivce papeže. Očekává se, že se mše na tuřanském letišti zúčastní zhruba 150 tisíc lidí. Pro usnadnění dopravy do místa konání pobožnosti budou v brzkých nedělních hodinách vypraveny také posílené vlakové spoje z Pardubic, Jihlavy a Žďáru nad Sázavou.

Dálnici D1 policisté uzavřeli v úseku mezi křižovatkami s dálnicí D2 na 196. kilometru a s výpadovkou R50 na 203. kilometru. Uzavírka potrvá až do nedělní 20. hodiny. Řidiči, kteří projíždí kolem Brna, musí v tomto úseku využít objízdnou trasu, která vede ulicemi Ostravská, Černovická a Hněvkovského. Všechny tyto ulice jsou čtyřproudé, na každé křižovatce hlídkují dopravní policisté.

Posílené vlaky do Brna

  • Pardubice – Brno-Slatina (odj. 5:49)
  • Jihlava – Brno-Slatina (odj. 4:40)
  • 2x Žďár n. S. – Brno-Slatina (odj. 5:36, 6:37)

V nedělibudou uzavřeny také ulice v okolí letiště – Pratecká, Hanácká, Řipská a Evropská. Touto oblastí bude možné chodit pěšky nebo cestovat autobusy, jimiž zajistí brněnský dopravní podnik příjezd na letiště. Osobní auta bude možné zaparkovat na louce u Těžební ulice ve Slatině.

Dopravní omezení budou v neděli pokračovat také v Praze, bude se ovšem jednat jen o krátkodobé uzavírky v souvislosti s průjezdem papeže městem. Výjimkou bude uzavírka Voršilské ulice, kde Benedikt XVI. během své návštěvy v Praze bydlí. Ta je uzavřena od soboty až do pondělí.