Na brněnskou mši dorazilo sto dvacet tisíc lidí

Brno - Na mši papeže Benedikta XVI. do areálu letiště v Brně-Tuřanech dorazilo kolem sto dvaceti tisíc poutníků, a to nejen z Česka, ale i z okolních států. Mše začala s malým zpožděním po desáté hodině a byla sloužena v latině; úvodní řeč pronesl papež stejně jako včera česky, pak pokračoval italsky. Hlavním tématem bohoslužby i papežova kázání byla naděje, která podle Benedikta je pouze v Bohu. Mše se zúčastnili politici v čele s prezidentským párem i kněží. Celá akce se obešla bez větších komplikací, záchranáři ošetřili kolem dvaceti lidí, kteří kolabovali kvůli dlouhému čekání a nedostatku tekutin. Papež už odletěl zpět do Prahy, kde ho odpoledne čeká setkání se zástupci Ekumenické rady církví a akademiky.

Nejprve přiletěl speciálem do Brna prezident Václav Klaus s chotí, krátce před půl desátou přistál papež. Prezident letěl napřed, aby mohl papeže oficiálně přivítat. Na letišti byly i vybrané páry v tradičních moravských krojích. Na počest Benedikta se rozezněly zvony a z hradu Špilberk byla vypálena salva z děl. Papež se přesunul do areálu papamobilem, šlo o vzdálenost asi tří set metrů.

„Vaše Svatosti, vítejte doma,“ uvítal Benedikta brněnský biskup Vojtěch Cikrle s odkazem na apoštoly Petra a Pavla, jejichž katedrála se v Brně nachází. Biskup také předal papeži dva dary - kopii nejstaršího kříže nalezeného na jižní Moravě. Stříbrný originál pochází z dob Velké Moravy.

„Jediná naděje je v Bohu,“ pronesl papež Benedikt XVI. při kázání. „Člověk potřebuje být osvobozen od materiální tísně. Mnohem podstatnější však je, aby se zachránil před zlem, které postihuje ducha,“ dodal. Benedikt mluvil také o svatých, jejichž osudy byly spjaty s českým a moravským prostředím - o svaté Zdislavě, Janu Sarkandrovi, Klementu Mariovi Hofbauerovi a blahoslavené Restitutě Kafkové, řeholnici narozené v Brně a zavražděné nacisty ve Vídni. Papež také požehnal mnoha základním kamenům nových kostelů a kaplí. Mši doprovázel zpěvem 120členný sbor. Mezi hosty, kteří mši přihlíželi, byl kromě prezidentského páru například hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebo brněnský primátor Roman Onderka. Kromě papeže byly na místě desítky biskupů, kolem tisícovky kněží a víc jak tři tisíce ministrantů.

Akce se obešla bez komplikací

Lékaři ošetřili kolem dvaceti lidí, kteří kolabovali kvůli nedostatku tekutin. Jeden policista spadl z koně a utrpěl zranění. Na policii pak skončil muž, který stál na sjezdu z dálnice s transparentem „papež antikrist“. Policisté ho vykázali, když se muž na místo znovu vrátil, předvedli ho na služebnu. Dálnice D1 se v sedmikilometrovém úseku, protínajícím Brno, změnila v obří parkoviště pro přibližně 2 000 autobusů. Poutníci se do Tuřan přepravovali hlavně hromadnou dopravou. Brněnský dopravní podnik vyhradil speciálně tři linky, které jezdily v největší špičce zhruba po minutě. Dopravní komplikace zatím nevznikly. 

Areál se otevřel už ve čtyři ráno

Tisíce poutníků nocovaly poblíž areálu ve stanovém městečku. Večer jim zpříjemnil Koncert naděje. Areál letiště se otevřel krátce po čtvrté hodině ranní, kdy do něj začali proudit první návštěvníci. Chvilku se nemohly najít klíče od bran, drobný zádrhel se ale podařilo vyřešit. „Mám nádherný pocit z toho, že do Česka přijela láska, naděje a víra, zdá se mi, že lidé hledají, kde nemají, a tohle je ta správná cesta,“ řekla ČT jedna z mnoha dojatých poutnic.

Plocha areálu byla rozdělena na 25 sektorů. V areálu byla připravena polní nemocnice a v pohotovosti celkem 14 sanitek. Celou akci pomáhali zvládnout policisté a asi tisícovka dobrovolníků.

Pro mši bylo připraveno pódium zastřešené baldachýnem, obří kříž a kotva jako symboly papežské návštěvy a naděje, která je hlavním tématem papežovy mše v Brně. Kříž, vyrobený z nerezu a oplástěný bronzem, by měl v Brně zůstat natrvalo poblíž katedrály Petra a Pavla. Na pódiu byla umístěna i vzácná středověká socha Panny Marie Tuřanské. Papež má k dispozici stan vybavený speciálně navrženým nábytkem.

Na mši ale nebyli jen papežovi příznivci a věřící - členové hnutí Condom Positive v areálu rozdávali kondomy. Nelíbí se jim totiž dřívější papežův výrok, podle kterého problematiku AIDS používání kondomu nevyřeší.

Benedikt XVI. je první papež, který navštívil moravskou metropoli a také brněnskou diecézi od jejího vzniku v roce 1777. Česko je sice považováno za v podstatě ateistickou zemi, na druhou stranu právě region jižní Moravy hlásí nejvyšší počet věřících. 

Odpolední program bude opět v Praze

Po skončení mše se papež vrátil opět letecky do Prahy, kde ho odpoledne čeká setkání se zástupci Ekumenické rady církví ČR (17:15) a akademického života (18:00). I prezident Václav Klaus s chotí už odletěli do hlavního města.

Vydáno pod